ßßß
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4 jajka150 g cukru250 g świeżego sera koziego (białego niesolonego - takiego jak twaróg na zwykły sernik)100 g rozpuszczonego masła + odrobina do posmarowania formy1 łyżeczka startej skórki z cytryny1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej cytrynowej melisy200 g gęstej 36% śmietanyew. jako dodatek do ciasta konfitura z figSernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową - sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, potem stopniowo dodajemy ser (cały czas ucierając) oraz rozpuszczone (ciepłe, ale nie gorące) masło, skórkę z cytryny i melisę. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Masę wlewamy do ceramicznej formy posmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 160°C przez 50 minut - do zrumienienia. Ciasto podajemy na ciepło lub po ostudzeniu, z porcją figowej konfitury.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu