Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Dariusz Kaźmierczyk
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4
jajka150 g
cukru250 g świeżego
sera koziego (białego niesolonego - takiego jak
twaróg na zwykły sernik)100 g rozpuszczonego
masła + odrobina do posmarowania formy1 łyżeczka startej
skórki z cytryny1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej cytrynowej
melisy200 g gęstej 36%
śmietanyew. jako dodatek do ciasta
konfitura z figSernik ze świeżego
sera koziego z
melisą cytrynową - sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno.
Żółtka ucieramy z
cukrem do białości,
potem stopniowo dodajemy
ser (cały czas ucierając) oraz rozpuszczone (ciepłe, ale nie gorące)
masło,
skórkę z cytryny i
melisę. Dodajemy pianę z
białek i lekko mieszamy. Masę wlewamy do ceramicznej formy posmarowanej
masłem. Pieczemy w temp. 160°C przez 50 minut - do zrumienienia. Ciasto podajemy na ciepło lub po ostudzeniu, z porcją figowej
konfitury.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu