ßßß Cookit - przepis na Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową

Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dariusz Kaźmierczyk
Fot. Marcin Kiełbiewski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 jajka
150 g cukru
250 g świeżego sera koziego (białego niesolonego - takiego jak twaróg na zwykły sernik)
100 g rozpuszczonego masła + odrobina do posmarowania formy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 pęczka drobno posiekanej świeżej cytrynowej melisy
200 g gęstej 36% śmietany
ew. jako dodatek do ciasta konfitura z fig
Sernik ze świeżego sera koziego z melisą cytrynową - sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, potem stopniowo dodajemy ser (cały czas ucierając) oraz rozpuszczone (ciepłe, ale nie gorące) masło, skórkę z cytryny i melisę. Dodajemy pianę z białek i lekko mieszamy. Masę wlewamy do ceramicznej formy posmarowanej masłem. Pieczemy w temp. 160°C przez 50 minut - do zrumienienia. Ciasto podajemy na ciepło lub po ostudzeniu, z porcją figowej konfitury.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939866/sernik ze swiezego sera koziego z melisa cytrynowa/p