Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Ludwik Lewin
Fot. TIMEMACHINEPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia francuska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na formę o średnicy 22-23 cmCiasto:1.5 szklanki
mąki4 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli13-14 dag zimnego
masła (3-4 dag
masła można zastąpić gęsim
smalcem)3 łyżki bardzo zimnej
wodyOraz:50 dag suszonych
śliwek (bez pestek)1 szklanka armaniaku lub
koniaku1 duże
jajko1/3 szklanki + 1 łyżka
cukru1/4 szklanki przesianej
mąki pszennej1 i 3/4 szklanki
śmietany tortowej 36%
cukier puder do posypania
Tarta z
suszonymi śliwkami z armaniakiem - sposób przygotowania: Robimy ciasto: do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier i
sól, mieszamy. Wrzucamy cały, pokrojony na kawałeczki, zimny tłuszcz, szybko wyrabiamy palcami kruszonkę. Wlewamy
wodę i zagniatamy ciasto. Lepimy kulę, spłaszczamy ją, zawijamy w folię kuchenną i wkładamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkowujemy do średnicy 27 cm, wylepiamy nim dno i boki formy na tartę o średnicy 22-23 cm (powinna
mieć zdejmowane boki, w przeciwnym razie lepiej użyć tortownicy). Odcinamy wystające brzegi ciasta, wkładamy formę na 30 minut do lodówki. Przykrywamy pergaminem i obciążamy suchym
grochem lub
fasolą, pieczemy 10 minut 'na biało', usuwamy papier i
groch, pieczemy jeszcze 10 minut, studzimy. Robimy nadzienie:
śliwki zalewamy gorącym armaniakiem i czekamy 1-2 godziny, aż zmiękną. Osączamy, pozostawiając
alkohol. Ubijamy
jajko z 1/3 szklanki
cukru. Po 2-3 minutach, gdy kogel-
mogel będzie kremowy i gęsty, dodajemy
mąkę i szklankę
śmietany, ucieramy. Wlewamy 3 łyżki armaniaku, w którym moczyły się
śliwki, ubijamy jeszcze chwilę. Na podpieczonym spodzie tarty układamy
śliwki, zalewamy je przygotowaną masą, pieczemy 25-30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Ubijamy resztę
śmietany z łyżką
cukru i mieszamy z 1-2 łyżkami
śliwkowego armaniaku. Upieczoną tartę posypujemy
cukrem pudrem. Podajemy z
bitą śmietaną.Nieroby i smakosze
gęsta). Popijamy
winem madiran lub innym czerwonym, byle krzepkim.
Tarta z
suszonymi śliwkami z armaniakiem (na formę o średnicy 22-23 cm)Ciasto: 1,5 szklanki
mąki 4 łyżeczki
cukru 1/2 łyżeczki
soli 13-14 dag zimnego
masła (3-4 dag
masła można zastąpić gęsim
smalcem) 3 łyżki bardzoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu