Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Palce Lizać
Fot. Sławomir Smolarek www.smolarekstudio.plCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:65 g
mąki pszennej65 g
mąki krupczatki75 g zimnego
masła1 czubata łyżeczka
cukru pudru2-3 łyżki zimnej
wodyszczypta
soli 400 g
śliwek (możesz użyć mrożonych)1 łyżka
cukruKruszonka:115 g
mąki krupczatki150 g
cukru50 g zimnego
masła1/2 szklanki
płatków migdałowychszczypta
soli lody z
białej czekoladyTarta ze
śliwkami i kruszonką - sposób przygotowania: Z podanych składników szybko zagnieć elastyczne, dość zwarte ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je). Dodaj
cukier, wymieszaj. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wyłóż nim formę do tart o średnicy ok. 26 cm lub kilka mniejszych (jak na zdjęciu). Przyciśnij mocno, by na całej powierzchni równo przylegało, usuń wystające ponad brzeg formy ciasto. Ułóż na cieście jedną niezbyt ścisłą warstwę
śliwek. Do dużej miski przesyp
mąkę,
cukier,
migdały i
sól. Dodaj pokrojone w kostkę
masło i opuszkami palców utrzyj na kruszonkę. Posyp nią wierzch tarty (niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika lub
torebki i zamroź). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35-40 minut, aż się zrumieni, a kruszonka będzie złocista. Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło z
lodami z
białej czekolady.
Rabarbarowe przysmaki
Jeśli nie jesteś przekonany do
bezowego wierzchu, możesz posypać ten placek kruszonką. Wykorzystaj na przykład tę z przepisu na tartę ze
śliwkami i kruszonką .
Rabarbarowy placek z
bezą 4-5 łodyg
rabarbaru 2 łyżki
cukru Ciasto: 300 g
mąki pszennej 200 g
masła 100 g
cukru pudru sól Beza: 3Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu