Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Olga Badowska
Fot. Natalia Nowak-Bratek (Krewimleko.wordpress.com)Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia francuskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)12
jajek przepiórczych40 g czarnego
kawioru300 g brązowych
pieczarek1 mała
szalotka40 g
masłakwiat
soli morskiej i
pieprz do smaku1 łyżka kwaśnej
śmietany1 łyżeczka pasty z czarnych
trufli24 ptysie upieczone z ciasta parzonego IIPtysie z
jajkami przepiórczymi i
kawiorem - sposób przygotowania:
Jajka płuczemy. W dużym rondlu zagotowujemy
wodę, delikatnie wkładamy do niej
jajka (najlepiej zsuwając z łyżeczki). Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną
wodą, lekko studzimy i ostrożnie obieramy. Przekrawamy na połówki. Robimy pastę.
Pieczarki oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Siekamy również
szalotkę. Szklimy ją na
maśle, wrzucamy
grzyby. Podsmażamy, aż puszczą
wodę. Zwiększamy ogień i odparowujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy kwiatem
soli morskiej i
pieprzem. Studzimy 10 minut, mieszamy ze
śmietaną i pastą
truflową. Odkrawamy czubki ptysiów. Napełniamy ptysie pastą
grzybową, na wierzchu kładziemy po połówce
jajka i odrobinie
kawioru, nakrywamy odkrojonymi czapeczkami.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu