ßßß Cookit - przepis na Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem

Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Natalia Nowak-Bratek (Krewimleko.wordpress.com)
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia francuska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
12 jajek przepiórczych
40 g czarnego kawioru
300 g brązowych pieczarek
1 mała szalotka
40 g masła
kwiat soli morskiej i pieprz do smaku
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty z czarnych trufli
24 ptysie upieczone z ciasta parzonego II
Ptysie z jajkami przepiórczymi i kawiorem - sposób przygotowania: Jajka płuczemy. W dużym rondlu zagotowujemy wodę, delikatnie wkładamy do niej jajka (najlepiej zsuwając z łyżeczki). Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy zimną wodą, lekko studzimy i ostrożnie obieramy. Przekrawamy na połówki. Robimy pastę. Pieczarki oczyszczamy i bardzo drobno siekamy. Siekamy również szalotkę. Szklimy ją na maśle, wrzucamy grzyby. Podsmażamy, aż puszczą wodę. Zwiększamy ogień i odparowujemy, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy kwiatem soli morskiej i pieprzem. Studzimy 10 minut, mieszamy ze śmietaną i pastą truflową. Odkrawamy czubki ptysiów. Napełniamy ptysie pastą grzybową, na wierzchu kładziemy po połówce jajka i odrobinie kawioru, nakrywamy odkrojonymi czapeczkami.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602649/ptysie z jajkami przepiorczymi i kawiorem/p