Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Natalia Nowak Bratek
Fot. Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1 kg
szynki bez skóry i kości
sólgrubo mielony
pieprz300 g suszonych
śliwek100 ml
czerwonego wina2 łyżki sklarowanego
masła1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
majerankuoliwaSzynka w
czerwonym winie ze
śliwkami suszonymi - sposób przygotowania:
Mięso płuczemy w zimnej wodzie, osu-szamy, równomiernie nacieramy pastą z
soli,
pieprzu,
majeranku, rozgniecionego
czosnku i odrobiny
oliwy. Pozostawiamy na 2 godziny w chłodnym miejscu. W tym czasie możemy krótko obgotować
śliwki, jeśli są bardzo twarde. Jeśli są miękkie, nic z nimi nie trzeba robić, tylko usunąć pestki.
Mięso wyjmujemy z lodówki i rumienimy z każdej strony na sklarowanym
maśle. Zdejmujemy z ognia, nacinamy wzdłuż na całej długości, ale nie głęboko. W powstałą kieszeń wpychamy połowę
śliwek i spinamy
mięso wykałaczkami ponad nadzieniem. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C (z termoobiegiem).
Mięso układamy w brytfannie, podlewamy tłuszczem ze smażenia, dodajemy kilka łyżek gorącej
wody. Przykrywamy, wkładamy na 1,5 godziny do piekarnika. Przez pierwszych 45 minut nie zdejmujemy pokrywki,
potem pieczemy już w otwartej brytfannie i polewamy
mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Na 15 minut przed końcem wrzucamy do brytfanny resztę
śliwek i wlewamy
wino. Pieczeń wyjmujemy i kroimy, podajemy ze
śliwkami z brytfanny. Sos cedzimy, redukujemy przez chwilę, gotując bez pokrywki na mocnym ogniu. Można go zagęścić, dodając (już po zredukowaniu) kawałek zimnego
masła albo nieco
mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w wodzie, ale nie jest to absolutnie konieczne.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu