Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn KuchniaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)1
kurczak pokrojony na 8 porcji1/4 łyżeczki
pieprzu1.5 łyżeczki
soli2.5 łyżki
masła1 szklanka białego
wytrawnego wina1/2 szklanki
wody3
pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkękawałek
cynamonu15-20 dag
śliwek suszonych (bez pestek)2 łyżki
octu z
czerwonego wina2 łyżki
cukruKurczak ze
śliwkami - sposób przygotowania: Natrzyj
kurczaka pieprzem i łyżeczką
soli. Rozgrzej
masło, zdejmij pianę, a na pozostałym czystym tłuszczu usmaż
mięso na rumiano. Odwróć kawałki
kurczaka skórką do góry, wlej
wino, gotuj bez pokrywki, aż połowa odparuje. Wlej
wodę, dodaj
pomidory,
cynamon, resztę
soli i sporą szczyptę
pieprzu. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś 15 minut. Dodaj
śliwki,
ocet i
cukier. Gotuj jeszcze 10-15 minut pod przykryciem, aż
mięso będzie miękkie. Wyjmij je z rondla, ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową. Sos gotuj jeszcze 10 minut bez pokrywki, aż odparuje i zgęstnieje. Wtedy wyjmij z niego
cynamon, polej
kurczaka i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem jest
ryż na sypko.
Kurczak duszony w
winie jest miękki, delikatny i soczysty.
Śliwki nie nadają
mięsu słodyczy, raczej sprawiają, że nabiera ono lekko dymnego smaku.KAMIS przedstawia: Kulinarne Inspiracje...
dań:
Polędwiczki z
jabłkiem w sosie
szałwiowym,
Rozmarynowy kurczak z warzywami, Pikantna
wołowina w
winie, oraz
Kurczak ze
śliwką owijany
boczkiem. To
absolutna rewolucja i nowość na rynku przypraw. Ten innowacyjny produkt pozwoli łatwo i szybko przygotować inspirujące danie dla czteroosobowejPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu