ßßß Cookit - przepis na Kurczak ze śliwkami

Kurczak ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
1 kurczak pokrojony na 8 porcji
1/4 łyżeczki pieprzu
1.5 łyżeczki soli
2.5 łyżki masła
1 szklanka białego wytrawnego wina
1/2 szklanki wody
3 pomidory oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę
kawałek cynamonu
15-20 dag śliwek suszonych (bez pestek)
2 łyżki octu z czerwonego wina
2 łyżki cukru
Kurczak ze śliwkami - sposób przygotowania: Natrzyj kurczaka pieprzem i łyżeczką soli. Rozgrzej masło, zdejmij pianę, a na pozostałym czystym tłuszczu usmaż mięso na rumiano. Odwróć kawałki kurczaka skórką do góry, wlej wino, gotuj bez pokrywki, aż połowa odparuje. Wlej wodę, dodaj pomidory, cynamon, resztę soli i sporą szczyptę pieprzu. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś 15 minut. Dodaj śliwki, ocet i cukier. Gotuj jeszcze 10-15 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Wyjmij je z rondla, ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową. Sos gotuj jeszcze 10 minut bez pokrywki, aż odparuje i zgęstnieje. Wtedy wyjmij z niego cynamon, polej kurczaka i od razu podawaj. Dobrym dodatkiem jest ryż na sypko. Kurczak duszony w winie jest miękki, delikatny i soczysty. Śliwki nie nadają mięsu słodyczy, raczej sprawiają, że nabiera ono lekko dymnego smaku.
KAMIS przedstawia: Kulinarne Inspiracje...
dań: Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym, Rozmarynowy kurczak z warzywami, Pikantna wołowina w winie, oraz Kurczak ze śliwką owijany boczkiem. To absolutna rewolucja i nowość na rynku przypraw. Ten innowacyjny produkt pozwoli łatwo i szybko przygotować inspirujące danie dla czteroosobowej
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602973/kurczak ze sliwkami/p