ßßß Cookit - przepis na Figi słodko-kwaśne

Figi słodko-kwaśne

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Olga Badowska
Fot. Artur Tarkowski
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
500 g suszonych fig
1.25 szklanki octu z czerwonego wina
3 łyżki cukru
8 goździków
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Figi słodko-kwaśne - sposób przygotowania: Figi wkładamy do wysterylizowanego słoika. Zalewamy je octem, tak aby pokrył owoce. Następnie dodajemy cukier i przyprawy, mocno zakręcamy słoik i wstrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Przechowujemy w lodówce. Aby figi zmiękły i się "przegryzły" potrzebują przynajmniej tygodnia. Doskonałe jako przystawka, dodatek do mięs, a drobno pokrojone - jako składnik sałatek.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940746/figi slodko kwasne/p