Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor pyzeczka
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)2 - 2 . 5 kg twardychjeszcze mało dojrzałych
gruszekZALEWA:1.5 l
wody3/4 szkl.
octu spirytusowego 10%1 czubata szkl.
cukrułyżka
goździkówkora
cynamonu - ok. 8-10 cm
Gruszki marynowane Zośki - sposób przygotowania: Najlepsze
gruszki marynowane jakie kiedykolwiek
jadłam robi moja Teściowa Zosia. To Ona zdradziła mi ten przepis.Składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min.
Gruszki obieramy cienko, przekrawamy na połówki, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne, ogonki możemy zostawić. Obrane
owoce od razu wkładamy do zakwaszonej niewielką ilością
octu lub kwasku
cytrynowego wody, aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partiami gotujemy je w zalewie przez 5-10 min., na małym ogniu. Zalewa ma tylko lekko mrugać, a
gruszki mają być lekko szkliste, ale trzeba uważać aby ich nie rozgotować.Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzamy przez sito wyłożone gazą i powtórnie zagotowujemy.
Przyprawy z zalewy rozkładamy w równych częściach do słoików.
Gruszki zalewamy gotującą zalewą,Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu