ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)2 - 2 . 5 kg twardychjeszcze mało dojrzałych gruszekZALEWA:1.5 l wody3/4 szkl. octu spirytusowego 10%1 czubata szkl. cukrułyżka goździkówkora cynamonu - ok. 8-10 cmGruszki marynowane Zośki - sposób przygotowania: Najlepsze gruszki marynowane jakie kiedykolwiek jadłam robi moja Teściowa Zosia. To Ona zdradziła mi ten przepis.Składniki zalewy umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 min. Gruszki obieramy cienko, przekrawamy na połówki, łyżeczką usuwamy gniazda nasienne, ogonki możemy zostawić. Obrane owoce od razu wkładamy do zakwaszonej niewielką ilością octu lub kwasku cytrynowego wody, aby nie ściemniały. Gdy wszystkie już są obrane, partiami gotujemy je w zalewie przez 5-10 min., na małym ogniu. Zalewa ma tylko lekko mrugać, a gruszki mają być lekko szkliste, ale trzeba uważać aby ich nie rozgotować.Wyjmujemy łyżką cedzakową i układamy w wyparzonych słoikach. Zalewę przecedzamy przez sito wyłożone gazą i powtórnie zagotowujemy. Przyprawy z zalewy rozkładamy w równych częściach do słoików. Gruszki zalewamy gotującą zalewą,Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu