Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Małgorzata Dacko-Tomańska
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia szwajcarska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Bezy szwajcarskie - składniki:115 g
białek (3-4
białka)225 g drobnego
cukru do wypieków (lub zwykłego rozdrobnionego w blenderze)
Bezy szwajcarskie - sposób przygotowania: Blachy do pieczenia wykładamy pergaminem.
Białka wbijamy do miski i ustawiamy nad garnkiem z gotującą się
wodą (dno nie może dotykać
wody). Dodajemy
cukier i mieszamy, aż
cukier się rozpuści. Kiedy masa będzie ciepła, zdejmujemy miskę z garnka i ubijamy najpierw na średnich, a
potem na wysokich obrotach miksera przez 10-15 minut, aż piana będzie całkowicie zimna, puszysta i bardzo gęsta. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 150oC. Wykładamy kopczyki masy bezowej na blachy w odległości ok. 3 cm od siebie. Gotowe blachy wstawiamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110oC. Kiedy
bezy wytworzą skorupkę (po ok. 30 min) zmniejszamy temperaturę do 60oC i trzymamy je w piekarniku tak długo, aż będą całkowicie suche (ok. 2-2,5 godziny).
Bezy powinny same się odklejać od papieru do pieczenia. Dla pewności możemy je zostawić w wyłączonym piekarniku przez całą noc. Jeśli w którymkolwiek momencie pieczenia
bezy zaczną brązowieć, powinniśmy zmniejszyć temperaturę.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu