ßßß Cookit - przepis na Sos malinowo jeżynowy do deserów

Sos malinowo jeżynowy do deserów

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor joanna63
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (2 głosy)
- ok. 1 kg malin
- ok. 1 kg jeżyn
- ok. 10 łyżek cukru kryształu
Sos malinowo jeżynowy do deserów - sposób przygotowania: Maliny i jeżyny oczyszczamy z ogonków i myjemy.
Następnie umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, tak długo, aż owoce się zupełnie rozgotują (nie zapominamy o mieszaniu).
Całość odstawiamy z ognia i czekamy, aż nieco ostygnie.
Przestudzone owoce, przecieramy na sitku o drobnych oczkach, tak długo, aż w sitku pozostaną nam same pestki.
Do przetartej masy dodajemy ok. 6-8 łyżek cukru (ilość cukru zależy od naszych upodobań).
Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać zbyt dużej ilości cukru, gdyż wtedy zamiast sosu, zrobi się dżem.
Powstałą masę, umieszczamy na gazie i podgrzewamy tak długo, aż sos się zagotuje (nie zapominamy o mieszaniu !).
Następnie wlewamy do słoiczków i zakręcamy nakrętką.
Słoiki z gotową konfiturą, umieszczamy w garnku z letnią wodą i gotujemy 5-10 min.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-19292631/sos+malinowo+jezynowy+do+deserow/p