Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Wydawnictwo Olesiejuk
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)4
steki z
polędwicy po około 170 g każdy
sól i
czarny pieprz4 łyżeczki
oleju100 g
masła ogrzanego do temperatury pokojowej2 ząbki
czosnku obrane i rozgniecione2 łyżki świeżej
natki pietruszki drobno posiekanej
Steki z
masłem czosnkowym - sposób przygotowania: Przygotować
masło czosnkowe:
masło,
czosnek i
natkę pietruszki dokładnie wymieszać w miseczce. Masę przełożyć na środek kawałka papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Zawinąć, formując wałek grubości około 3 cm. Skręcić końce papieru lub folii i włożyć do lodówki na godzinę, żeby
masło stwardniało.
Steki oprószyć
solą i
czarnym pieprzem. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu
olej, tak by zaczął dymić. Przełożyć
mięso na patelnię. Jeśli ma być średnio wysmażone, smażyć 2 minuty, odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Aby
stek był dobrze wysmażony, należy pozostawić go na ogniu minutę dłużej z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości kotletów, zawsze więc należy sprawdzać, czy są już dobre, nakłuwając jeden z nich w środku końcem
ostrego noża. Wyjąć
masło z lodówki, odwinąć z papieru lub folii. Pokroić na kawałki i układać na wierzchu
steków.Jak przyrządzić sos
ogórkowo-
czosnkowyCzosnek - dla smaku i zdrowia
? źródło: Okazje.info Takie
masło będzie doskonałe zarówno jako dodatek do
pieczywa, jak i
mięsa bądź
ryby (sprawdź na przykład nasz przepis na
steki z
masłem czosnkowym ).
Masło tymiankowo-
czosnkowe 1 ząbek
czosnku 1/2 łyżeczki
soli 10 dag miękkiego
masła 3 łyżki posiekanej
natki 2Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu