ßßß Cookit - przepis na Steki z masłem czosnkowym

Steki z masłem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Wydawnictwo Olesiejuk
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
4 steki z polędwicy po około 170 g każdy
sól i czarny pieprz
4 łyżeczki oleju
100 g masła ogrzanego do temperatury pokojowej
2 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
2 łyżki świeżej natki pietruszki drobno posiekanej
Steki z masłem czosnkowym - sposób przygotowania: Przygotować masło czosnkowe: masło, czosnek i natkę pietruszki dokładnie wymieszać w miseczce. Masę przełożyć na środek kawałka papieru do pieczenia lub folii spożywczej. Zawinąć, formując wałek grubości około 3 cm. Skręcić końce papieru lub folii i włożyć do lodówki na godzinę, żeby masło stwardniało. Steki oprószyć solą i czarnym pieprzem. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej, tak by zaczął dymić. Przełożyć mięso na patelnię. Jeśli ma być średnio wysmażone, smażyć 2 minuty, odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty. Aby stek był dobrze wysmażony, należy pozostawić go na ogniu minutę dłużej z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości kotletów, zawsze więc należy sprawdzać, czy są już dobre, nakłuwając jeden z nich w środku końcem ostrego noża. Wyjąć masło z lodówki, odwinąć z papieru lub folii. Pokroić na kawałki i układać na wierzchu steków.
Jak przyrządzić sos ogórkowo-czosnkowy
Czosnek - dla smaku i zdrowia
? źródło: Okazje.info Takie masło będzie doskonałe zarówno jako dodatek do pieczywa, jak i mięsa bądź ryby (sprawdź na przykład nasz przepis na steki z masłem czosnkowym ). Masło tymiankowo-czosnkowe 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 10 dag miękkiego masła 3 łyżki posiekanej natki 2
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/162593076/steki z maslem czosnkowym/p