ßßß
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)6-8 cykorii5 łyżek masłasok z połowy cytryny1 łyżka cukrusól1/2 filiżanki wody1/2 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu3 łyżki drobno posiekanej natkiCykorie po flamandzku - sposób przygotowania: Przygotuj rondel (emaliowany lub ze stali szlachetnej) o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedną warstwą. Cykorie oczyść, wytnij gorzkie środki. Odłóż odrobinę masła, resztę grubo rozsmaruj na dnie rondla. Wytnij krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmaruj go resztą masła i odłóż. Do rondla włóż cykorie, przypraw pieprzem, solą i cukrem, polej sokiem z cytryny i wodą. Przykryj pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu. Na papierze połóż talerz, rondel przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie będą tak miękkie jak masło. Jeśli potrzeba, dolej trochę wody. W połowie czasu gotowania odwróć cykorie na drugą stronę. Ostrożnie usuń talerz i papier. Garnek (już bez pokrywki) ustaw na ogniu, podgrzewaj, aż sos zamieni się w ciemny syrop. Cykorie odwracaj kilkakrotnie, aby skarmelizowały się z każdej strony. Posyp natką i od razu podawajkurczaka z szynką parmeńską i figami Cykorie po flamandzku Szpinak z wędzoną mozarellą Sałatka z liśćmi rzodkiewek Przekąski: Smażone tortille z sałatką ziemniaczaną Rożki z oliwkami i anchois Deser: Tort Dobos Baklawa Babeczki z nadzieniem bakaliowym Key lime pie - ciasto cytrynowePączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu