Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Gotowanie z Pasją
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)do
ryby :4
tuszki dorady (wyfiletowane i oczyszczone)4 łyżki
oleju1 duża garść gałązek świeżego
rozmarynu do dekoracji2
cytrynysólpieprz do
masła :2 łyżki posiekanego świeżego
rozmarynu3 ząbki
czosnku1
pomarańcza250 g
masłaPieczona dorada z
rozmarynem i
masłem pomarańczowym - sposób przygotowania: Obrać i posiekać
czosnek. Sparzyć
pomarańczę wrzątkiem, a następnie zetrzeć skórkę. Posiekać drobno świeży
rozmaryn. Utrzeć
masło i dodać do utartego
masła czosnek, skórkę
pomarańczy oraz
rozmaryn. Wyrobić wszystko razem do wymieszania i ułożyć na folii spożywczej. Zwinąć folię, zacieśniając
masło w środku, a następnie skręcić wszystko bardzo ciasno, rolując kilkukrotnie, aby uzyskać walcowaty kształt. Wstawić
masło do lodówki na ok. 2 godziny.
Cytrynę sparzyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
Rybę umyć, oczyścić, osuszyć, a następnie posolić i popieprzyć w środku. Włożyć do środka
ryby po gałązce świeżego
rozmarynu oraz kilka (2-3) plasterki
cytryny. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wlać
olej do brytfanki i ułożyć na nim
rybę. Piec 15 minut, a następnie odwrócić
rybę na drugą stronę i zapiekać dalsze 10 minut. Wyciągnąć z piekarnika i zostawić na ok. 5 minut, aby
mięso ryby doszło. Pokroić
masło w pasterki, ułożyć na każdej rybie po 3-4 plasterki i poczekać ok. 1 minuty, aż
masło zacznie się rozpuszczać. Podawać np. z
ziemniakami z
wody.Dorada z grilla z
czosnkiem i
cytryną [Gotuj z Melanią]Pieczona
ryba - nie tylko od święta
rozmarynem i
cytrusami. W ten sposób możesz przygotować również inne gatunki ryb, np.
pstrąga. Pieczona dorada z
rozmarynem i
masłem pomarańczowym Do
ryby: 4
tuszki dorady (wyfiletowane i oczyszczone) 4 łyżki
oleju 1 duża garść gałązek świeżego
rozmarynu do dekoracji 2
cytryny sól pieprz Do
masła: 2Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu