ßßß Cookit - przepis na Sos cytrynowo-imbirowy:

Sos cytrynowo-imbirowy:

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym
Autor Honorata Piwowarska
Natalia Nowak-Bratek
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym - składniki:
2 udka kurczaka
1 filet z piersi kurczaka
3 łyżki śmietany 18 procent
1 gałązka rozmarynu
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
starta skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny
2 łyżki imbiru startego razem ze skórką
1 czubata łyżka koncentratu bulionowego drobiowego
120 g cukru
40 g masła
1 łyżeczka posiekanego koperku
Gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowo-imbirowym - sposób przygotowania: Udka trybujemy wycinamy kostki i odcinamy tłuszczyk (skórę zostawiamy nienaruszoną). Filet z piersi kurczaka kroimy, miksujemy razem ze śmietaną i rozmarynem, żeby powstał mus. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę rozkładamy na mięsie udek. Zwijamy jak najciaśniej, a potem każdą roladkę bardzo mocno owijamy folią spożywczą (możemy użyć wielu warstw folii - ważne, by roladki były zbite). Końce mocno związujemy. W szerokim rondlu gotujemy wodę, wkładamy roladki (powinny być zanurzone w wodzie i dość swobodnie pływać), gotujemy 20 minut. Sprawdzamy, czy nie dotykają dna - inaczej się przypalą. Wyjmujemy, studzimy. Odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na suchej patelni dla smaku i dla koloru. Robimy sos cytrynowo-imbirowy: ząbki czosnku kroimy razem z łupinami, podsmażamy na oleju. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz starty imbir, mieszamy. Smażymy 3-4 minuty. Dokładamy koncentrat bulionowy, wsypujemy cukier, wlewamy niewielką ilość wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Gorący sos przecedzamy przez sito, od razu dodajemy miękkie masło i szybko ubijamy na aksamitny sos. Wsypujemy koperek (dla koloru) i sprawdzamy, czy nie potrzeba więcej soku z cytryny. Obsmażone roladki kroimy na plastry, polewamy sosem cytrynowo-imbirowym.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277709/gotowane roladki z kurczaka z sosem cytrynowoimbirowym/p