Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Gotowane roladki z
kurczaka z sosem
cytrynowo-
imbirowymAutor Honorata Piwowarska
Natalia Nowak-BratekCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Gotowane roladki z
kurczaka z sosem
cytrynowo-
imbirowym - składniki:2
udka kurczaka1
filet z piersi kurczaka3 łyżki
śmietany 18 procent1 gałązka
rozmarynusólpieprz2 ząbki
czosnku1 łyżka
olejustarta skórka i sok wyciśnięty z jednej
cytryny2 łyżki
imbiru startego razem ze skórką1 czubata łyżka koncentratu
bulionowego drobiowego120 g
cukru40 g
masła1 łyżeczka posiekanego
koperkuGotowane roladki z
kurczaka z sosem
cytrynowo-
imbirowym - sposób przygotowania: Udka trybujemy wycinamy kostki i odcinamy tłuszczyk (skórę zostawiamy nienaruszoną).
Filet z piersi kurczaka kroimy, miksujemy razem ze
śmietaną i
rozmarynem, żeby powstał mus. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Masę rozkładamy na
mięsie udek. Zwijamy jak najciaśniej, a
potem każdą roladkę bardzo mocno owijamy folią spożywczą (możemy użyć wielu warstw folii - ważne, by roladki były zbite). Końce mocno związujemy. W szerokim rondlu gotujemy
wodę, wkładamy roladki (powinny być zanurzone w wodzie i dość swobodnie pływać), gotujemy 20 minut. Sprawdzamy, czy nie dotykają dna - inaczej się przypalą. Wyjmujemy, studzimy. Odwijamy z folii i obsmażamy ze wszystkich stron na suchej patelni dla smaku i dla koloru. Robimy sos
cytrynowo-
imbirowy: ząbki
czosnku kroimy razem z łupinami, podsmażamy na
oleju. Dodajemy skórkę i
sok z cytryny oraz starty
imbir, mieszamy. Smażymy 3-4 minuty. Dokładamy koncentrat
bulionowy, wsypujemy
cukier, wlewamy niewielką ilość
wody. Dusimy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Gorący sos przecedzamy przez sito, od razu dodajemy miękkie
masło i szybko ubijamy na aksamitny sos. Wsypujemy
koperek (dla koloru) i sprawdzamy, czy nie potrzeba więcej
soku z cytryny. Obsmażone roladki kroimy na plastry, polewamy sosem
cytrynowo-
imbirowym.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu