Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor silviya8Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)główka
sałatypół pęczka
rzodkiewkisok z 1/2
cytrynycukier (ok. 1 łyżeczki)
sólpieprzwodaolejsałata z
rzodkiewką light - sposób przygotowania:
Sałatę płuczemy, liście podarte na kawałki wkładamy do salaterki lub innego "docelowego" naczynia (powinno być raczej spore).
Rzodkiewkę myjemy i kroimy na plasterki, dodajemy do
sałaty. Całość przyprawiamy
solą i
pieprzem. W szklance przygotowujemy sos: wyciskamy połówkę
cytryny, dodajemy odrobinę
wody (mniej więcej tyle ile
soku z cytryny) i
cukier. Mieszamy. Dobrze, jeśli
woda jest odrobinę ciepła (często mi się zdarza, że w czajniku akurat taka jest :)) - wtedy
cukier łatwiej się rozpuści. Następnie sprawdzamy, czy sos nie jest za kwaśny lub mało słodki i dodajemy w razie czego
wody i/lub
cukru. Jeśli nam odpowiada, wlewamy go do sałatki i mieszamy wszystko razem. Na koniec polewamy całość
olejem. (
Oliwa z oliwek się raczej nie sprawdziła jak dla mnie - jej gorzki posmak
kłóci się z resztą, ale niewykluczone, że komuś posmakuje.) Najlepiej dać
sałatce trochę poleżakować, zanim się weźmiemy za jej pałaszowanie - pozwoli nam wtedy w pełni docenić swoje walory.Przepis mojej babci i chyba moja ulubiona
sałatka. Lekka, cieszy oko, nastraja optymistycznie ;) Genialny sos (szczególnie
pieprz robi swoje), a jaki prosty w przygotowaniu! Smacznego!Gorąca
sałata rzymska z
kurczakiem i
pomidorkami koktajlowymi. Pomysł na zdrowy lunch do pracyPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu