ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka po góralsku

Kartoflanka po góralsku

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor red.
Fot. Gazeta
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
50 dag ziemniaków
30 dag bryndzy
5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego
mała cytryna
2 łyżki masła
3 łyżki posiekanego koperku
po szczypcie cukru i pieprzu
sól
Kartoflanka po góralsku - sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować ok. 20 min. Cytrynę wyszorować, na moment włożyć do wrzątku, osuszyć, po czym zetrzeć z niej troszkę (1/4 łyżeczki) cieniutkiej skórki i wsypać ją do miseczki. Dodać bryndzę i masło, wszystko dokładnie utrzeć, dodać do wrzącej zupy i, mieszając, gotować jeszcze chwilkę. Na końcu doprawić zupę do smaku cukrem, pieprzem i solą. Rozlać kartoflankę do talerzy lub miseczek, do każdej porcji włożyć po 1-2 cieniutkie plasterki cytryny (bez skóry i pestek!), posypać posiekanym koperkiem i podawać.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/164354970/kartoflanka po goralsku/p