Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.
Fot. GazetaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag
ziemniaków30 dag
bryndzy5 szklanek
bulionu drobiowego lub warzywnegomała
cytryna2 łyżki
masła3 łyżki posiekanego
koperkupo szczypcie
cukru i
pieprzusólKartoflanka po góralsku - sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać gorącym
bulionem, przykryć i gotować ok. 20 min.
Cytrynę wyszorować, na moment włożyć do wrzątku, osuszyć, po czym zetrzeć z niej troszkę (1/4 łyżeczki) cieniutkiej skórki i wsypać ją do miseczki. Dodać
bryndzę i
masło, wszystko dokładnie utrzeć, dodać do wrzącej zupy i, mieszając, gotować jeszcze chwilkę. Na końcu doprawić zupę do smaku
cukrem,
pieprzem i
solą. Rozlać kartoflankę do talerzy lub miseczek, do każdej porcji włożyć po 1-2 cieniutkie plasterki
cytryny (bez skóry i pestek!), posypać posiekanym
koperkiem i podawać.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu