ßßß
Fot. GazetaCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)50 dag ziemniaków30 dag bryndzy5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnegomała cytryna2 łyżki masła3 łyżki posiekanego koperkupo szczypcie cukru i pieprzusólKartoflanka po góralsku - sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać gorącym bulionem, przykryć i gotować ok. 20 min. Cytrynę wyszorować, na moment włożyć do wrzątku, osuszyć, po czym zetrzeć z niej troszkę (1/4 łyżeczki) cieniutkiej skórki i wsypać ją do miseczki. Dodać bryndzę i masło, wszystko dokładnie utrzeć, dodać do wrzącej zupy i, mieszając, gotować jeszcze chwilkę. Na końcu doprawić zupę do smaku cukrem, pieprzem i solą. Rozlać kartoflankę do talerzy lub miseczek, do każdej porcji włożyć po 1-2 cieniutkie plasterki cytryny (bez skóry i pestek!), posypać posiekanym koperkiem i podawać.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu