ßßß Cookit - przepis na Chłodnik z brzoskwiń i dyni

Chłodnik z brzoskwiń i dyni

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
400g miąższu dyni
2 cebule
4 brzoskwinie
400 ml wody
sól do smaku
2 łyżki masła
opcjonalnie kilka plasterków świeżego korzenia imbiru lub kilka kropli soku z cytryny
kandyzowana cytryna lub pomarańcza do dekoracji
Chłodnik z brzoskwiń i dyni - sposób przygotowania: Do garnka z wodą wkładamy pokrojoną w kostkę dynę, gotujemy pod przykryciem kilka minut, aż zmięknie. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. 1 obraną ze skórki brzoskwinkę kroimy w drobniutką kosteczkę - będzie nam potrzebna do dekoracji. Pozostałe brzoskwinie oraz przestudzoną dynię przekładamy do malaksera, dodajemy 3/4 podsmażonej cebulki (pozostałą 1/4 wykorzystamy do dekoracji), kilka plasterków imbiru (ilość - w zależności od upodobań smakowych). Miksujemy. Doprawiamy solą i pierzem. Chłodnik wkładamy na 1-2 h do lodówki. Podajemy w szklaneczkach, dekorujemy pokrojonymi brzoskwinkami, podsmażoną cebulką oraz kandyzowaną cytryną lub pomarańczą. Chłodnik można podawać samodzielnie lub np. groszkiem/kuleczkami lub paluszkami z ciasta ptysiowego. Polecam.
Klasyczny chłodnik z botwiny, który zaspokoi głód i przyniesie ochłodę nawet w największy upał
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/169569290/chlodnik z brzoskwin i dyni/p