Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Twój przepis na orzeźwienie'Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)400g miąższu dyni2
cebule4
brzoskwinie400 ml
wodysól do smaku2 łyżki
masłaopcjonalnie kilka plasterków świeżego korzenia
imbiru lub kilka kropli
soku z cytrynykandyzowana
cytryna lub
pomarańcza do dekoracjiChłodnik z
brzoskwiń i dyni - sposób przygotowania: Do garnka z
wodą wkładamy pokrojoną w kostkę dynę, gotujemy pod przykryciem kilka minut, aż zmięknie. Na
maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę
cebulkę. 1 obraną ze skórki
brzoskwinkę kroimy w drobniutką kosteczkę - będzie nam potrzebna do dekoracji. Pozostałe
brzoskwinie oraz przestudzoną
dynię przekładamy do malaksera, dodajemy 3/4 podsmażonej
cebulki (pozostałą 1/4 wykorzystamy do dekoracji), kilka plasterków
imbiru (ilość - w zależności od upodobań
smakowych). Miksujemy. Doprawiamy
solą i pierzem. Chłodnik wkładamy na 1-2 h do lodówki. Podajemy w szklaneczkach, dekorujemy pokrojonymi
brzoskwinkami, podsmażoną
cebulką oraz kandyzowaną
cytryną lub
pomarańczą. Chłodnik można podawać samodzielnie lub np. groszkiem/kuleczkami lub paluszkami z ciasta ptysiowego. Polecam.Klasyczny chłodnik z botwiny, który zaspokoi głód i przyniesie ochłodę nawet w największy upałPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu