Wykonanie
Przepis dostał wyróżniony w konkursie zajmując pierwsze miejsce !!! qafp.plZa oknami piękna złota jesteś, która jest pełna, bajeczna, kolorowa, która jest wspaniałą inspiracją do nowych dań w naszym menu.Na naszych stołach pojawią się dania aromatyczne, sycące pełne cudownych smaków. Dla mnie jest to nie lada wyzwanie z uwagi na zmianę nawyków żywieniowych. Danie ma być zdrowe, dietetyczne, aromatyczne i rozgrzewające. Przygotowałam medaliony z
polędwiczki wieprzowej QAFP gotowane na parze z warzywami podane z placuszkami jaglanymi i rozgrzewającym
sosem śliwkowym.Danie wyszło pyszne, zdrowe, aromatyczne idealne na romantyczną kolację we dwoje lub niedzielny obiad. Danie zostało zgłoszone do konkursu kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. Trzymacie za mnie kciuki, zaś ja Wam polecam medaliony z
polędwicy wieprzowej są genialne, zaspokoją gusta nie jednego smakosza
wieprzowiny QAFP.Warto zwracać uwagę podczas wyboru
mięsa na znak QAEP, który gwarantuje nam najwyższą jakość
mięsa.
Składniki1 szt polędwiczka wieprzowa QAFPŚwieży
tymianekSól,
pieprz do smaku
Placuszki z
kaszy jaglanej100 g
kaszy jaglanej1
jajko2 łyżki
otręb owsianych1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiSól,
pieprz biały do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa na parze
SelerCebula czerwonaMarchewkaCebula biała
Dodatkowo
OwoceFigaMiechunka
Zioła do dekoracji
SzczypiorekNatka pietruszkiKiełki rzodkiewkiSos śliwkowy3 łyżki domowej
konfitury śliwkowej
Śliwki suszone Kresto50 ml
herbaty zielonej w płynie50 ml
wywaru z gotowanej
polędwiczkiCynamon,
kardamon ,
sól,
pieprz do smaku
Sok z limonkiświeży
imbirOtarta skórka z
limonkiWykonaniePolędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i świeżym
tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak
cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa
razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy
solą i ulubionymi
ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkościPlacuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy
kaszę,
otręby,
natkę jajko i
przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Sos śliwkowy Do garnka wylewamy
wywar z
polędwiczki,
herbatę zieloną dodajemy
powidła śliwkowe,
śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży
imbir skórkę i
sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku
cynamonem,
kardamonem sola i
pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową QAFP , warzywa polewamy
sosem śliwkowym