ßßß Cookit - przepis na Medaliony z polędwicy wieprzowej QAFP

Medaliony z polędwicy wieprzowej QAFP

nazwa

Wykonanie

Przepis dostał wyróżniony w konkursie zajmując pierwsze miejsce !!! qafp.pl
Za oknami piękna złota jesteś, która jest pełna, bajeczna, kolorowa, która jest wspaniałą inspiracją do nowych dań w naszym menu.Na naszych stołach pojawią się dania aromatyczne, sycące pełne cudownych smaków. Dla mnie jest to nie lada wyzwanie z uwagi na zmianę nawyków żywieniowych. Danie ma być zdrowe, dietetyczne, aromatyczne i rozgrzewające. Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej QAFP gotowane na parze z warzywami podane z placuszkami jaglanymi i rozgrzewającym sosem śliwkowym.Danie wyszło pyszne, zdrowe, aromatyczne idealne na romantyczną kolację we dwoje lub niedzielny obiad. Danie zostało zgłoszone do konkursu kampanii „Gwarancja Jakości QAFP”. Trzymacie za mnie kciuki, zaś ja Wam polecam medaliony z polędwicy wieprzowej są genialne, zaspokoją gusta nie jednego smakosza wieprzowiny QAFP.Warto zwracać uwagę podczas wyboru mięsa na znak QAEP, który gwarantuje nam najwyższą jakość mięsa.
Składniki
1 szt polędwiczka wieprzowa QAFP
Świeży tymianek
Sól, pieprz do smaku
Placuszki z kaszy jaglanej
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki otręb owsianych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz biały do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa na parze
Seler
Cebula czerwona
Marchewka
Cebula biała
Dodatkowo
Owoce
Figa
Miechunka
Zioła do dekoracji
Szczypiorek
Natka pietruszki
Kiełki rzodkiewki
Sos śliwkowy
3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
Śliwki suszone Kresto
50 ml herbaty zielonej w płynie
50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
Sok z limonki
świeży imbir
Otarta skórka z limonki
Wykonanie
Polędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkości
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową QAFP , warzywa polewamy sosem śliwkowym
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/10/medaliony-z-poledwiczki-wieprzowej-qafp.html