ßßß
Składniki1 szt polędwiczka wieprzowa QAFPŚwieży tymianekSól, pieprz do smaku
Placuszki z kaszy jaglanej100 g kaszy jaglanej1 jajko2 łyżki otręb owsianych1 łyżka posiekanej natki pietruszkiSól, pieprz biały do smakuGałka muszkatołowa do smaku
Warzywa na parzeSelerCebula czerwonaMarchewkaCebula biała
DodatkowoOwoceFigaMiechunkaZioła do dekoracjiSzczypiorekNatka pietruszkiKiełki rzodkiewkiSos śliwkowy3 łyżki domowej konfitury śliwkowejŚliwki suszone Kresto50 ml herbaty zielonej w płynie50 ml wywaru z gotowanej polędwiczkiCynamon, kardamon ,sól, pieprz do smakuSok z limonkiświeży imbirOtarta skórka z limonki
WykonaniePolędwiczkę wieprzową QAFP oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową QAFP układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową QAFP i warzywa następnie gotujemy do miękkościPlacuszki jaglaneKaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony. Sos śliwkowy Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową QAFP , warzywa polewamy sosem śliwkowym