Wykonanie
Ostatnio jestem w mojej kuchni rządzą dania lekkie dietetyczne, przygotowane na bazie drobiu, ryb i pysznych dodatków jednym z nich jest zielona
herbata Nestea, która była inspiracją do powstania dania. „Słodka prawda o
stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”. Przepis został zgłoszony do konkursu.
składnikiRoladki z piersi1
pierś z kurczakakilka
śliwek suszonychplastry
boczku1 łyżka
masłaolej rzepakowysólpieprzprzyprawa do grillaPlacuszki z
kaszy jaglanej100 g
kaszy jaglanej1
jajko2 łyżki
otręb owsianych2 łyżki pestek dyni1łyżka
masła orzechowegosól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku.Karmelizowane
owocejabłko1
gruszka1
śliwkawinogrona2 łyżki pestek dyni30ml
herbaty zielonej truskawkowej Nestea2 łyżki
miodusok z 1/2
limonkikardamon do smaku1 łyżeczka
przyprawy do szarlotki
Sos śliwkowy3 łyżki domowej
konfitury śliwkowej
Śliwki suszone50 ml
herbaty zielonej truskawkowej Nestea
Cynamon,
kardamonSok z limonkiOtarta świeży skórka z
limonki.WykonanieRoladki
z piersi kurczaka:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy
solą i
pieprzem. .Na desce układamy plastry
boczku na to
pierś z kurczaka i układamy
śliwki suszone . Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy
olejem rzepakowym i stawiamy ją do nagrzanego piekarnika 180 stopni naokoło 25-30 minut Obok układamy plaster
boczku.Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy
kaszę,
otręby,
pestki dyni,
jajko i
przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru dopieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Karmelizowane
owoceJabłko,
gruszkę,
śliwkę,
winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki
masła, dodajemy ósemki
jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu,
herbatę zieloną Nestea i
sok z limonki, doprawiamy
przyprawą do szarlotki i szczyptą
kardamonSos śliwkowyDo garnka wlewamy
herbatę zieloną dodajemy
powidła śliwkowe,
śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży
imbir skórkę i
sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku
cynamonem,
kardamonemNa placuszkach jaglanych układamy karmelizowane
owoce, pokrojoną roladę,
chips z
boczku,
sos śliwkowy