ßßß
składnikiRoladki z piersi1 pierś z kurczakakilka śliwek suszonychplastry boczku1 łyżka masłaolej rzepakowysólpieprzprzyprawa do grillaPlacuszki z kaszy jaglanej100 g kaszy jaglanej1 jajko2 łyżki otręb owsianych2 łyżki pestek dyni1łyżka masła orzechowegosól do smakuGałka muszkatołowa do smaku.Karmelizowane owocejabłko1 gruszka1 śliwkawinogrona2 łyżki pestek dyni30ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea2 łyżki miodusok z 1/2 limonkikardamon do smaku1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
Sos śliwkowy3 łyżki domowej konfitury śliwkowejŚliwki suszone50 ml herbaty zielonej truskawkowej NesteaCynamon, kardamonSok z limonkiOtarta świeży skórka z limonki.WykonanieRoladki z piersi kurczaka:Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. .Na desce układamy plastry boczku na to pierś z kurczaka i układamy śliwki suszone . Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i stawiamy ją do nagrzanego piekarnika 180 stopni naokoło 25-30 minut Obok układamy plaster boczku.Placuszki jaglaneKaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru dopieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Karmelizowane owoceJabłko,gruszkę, śliwkę,winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżkimiodu,herbatę zieloną Nestea i sok z limonki, doprawiamy przyprawą do szarlotki i szczyptą kardamonSos śliwkowyDo garnka wlewamy herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonemNa placuszkach jaglanych układamy karmelizowane owoce, pokrojoną roladę, chips z boczku,sos śliwkowy