ßßß
Składniki1 pierś z kurczakasól,pieprz do smakuPosypka1 łyżka masła orzechowego bez cukru i soli1 łyżka mielonych orzechów laskowychkilka śliwek suszonychkilka orzechów lasowych1 łyżeczka pestek dyni
szaszłykkilka śliwek suszonychkilka plastrów boczkuPlacuszki z kaszy jaglanej100 g kaszy jaglanej Kupiec1 jajko2 łyżki otręb owsianych Kupiec2 łyżki pestek dyni1łyżka masła orzechowegosól do smakuGałka muszkatołowa do smaku.
sos z granatów1 szkl pestek z granatukilka śliwek suszonych4 łyżki miodu50ml herbaty zielonej Nestea4 goździki1 płaska łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanejsól, pieprz do smaku
Pierś z kurczakaPierś z kurczaka dokładnie myję osuszam,delikatnie rozbijam uważając, by nie poprzecinać delikatnego mięsa.Rozbity płat piersi z kurczaka posypuję solą,pieprzem.Posypka śliwki,orzechy siekamy dodajmy mielone orzechy,masło orzechowe dokładnie mieszamy następnie posypkę nakładamy na pierś z kurczaka.Śliwki suszone zawijamy w boczek nabijamy na patyczek.Na patelnię wlewam olej rzepakowy obsmażam następnie,wkładam do naczynia żaroodpornego piekarnika nagrzanego do 180 stopni by doszłaPlacuszki jaglaneKaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru dopieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.sos z granatówTłuszcz z pieczonej piersi i szaszłyka przelewamy do rondla, dodajemy pestki granatu,śliwki, herbatę zieloną Nestea, miód, goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.