Wykonanie
Uwielbiam przygotowywać dania
z piersi kurczaka na wiele sposobów. Pierś jest dietetyczna, zdrowa przygotowuje się ją bardzo szybko.Zgłosiłam się do konkursu Nestea, która była strzałem w dziesiątkę.
Pierś z kurczaka pod chrupiącą pierzynką z szaszłykiem podane na placuszkach z
kaszy z sosem z
granatów jest jednym z fajniejszych dan,które na pewno powtórzę .Dla mnie pycha. Przepis został zgłoszony do konkursu „Słodka prawda o
stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”
Składniki1
pierś z kurczakasól,
pieprz do smakuPosypka1 łyżka
masła orzechowego bez
cukru i
soli1 łyżka mielonych
orzechów laskowychkilka
śliwek suszonychkilka
orzechów lasowych1 łyżeczka pestek dyni
szaszłykkilka
śliwek suszonychkilka plastrów
boczkuPlacuszki z
kaszy jaglanej100 g
kaszy jaglanej Kupiec1
jajko2 łyżki
otręb owsianych Kupiec2 łyżki pestek dyni1łyżka
masła orzechowegosól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku.
sos z
granatów1 szkl pestek z
granatukilka
śliwek suszonych4 łyżki
miodu50ml
herbaty zielonej Nestea4
goździki1 płaska łyżeczka
cynamonu1 płaska łyżeczka
mąki ziemniaczanejsól,
pieprz do smaku
Pierś z kurczakaPierś z kurczaka dokładnie myję osuszam,delikatnie rozbijam uważając, by nie poprzecinać delikatnego
mięsa.Rozbity płat
piersi z kurczaka posypuję
solą,
pieprzem.Posypka
śliwki,
orzechy siekamy dodajmy mielone
orzechy,
masło orzechowe dokładnie mieszamy następnie posypkę nakładamy na
pierś z kurczaka.
Śliwki suszone zawijamy w
boczek nabijamy na patyczek.Na patelnię wlewam
olej rzepakowy obsmażam następnie,wkładam do naczynia żaroodpornego piekarnika nagrzanego do 180 stopni by doszłaPlacuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy
kaszę,
otręby,
pestki dyni,
jajko i
przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru dopieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.sos z
granatówTłuszcz z pieczonej piersi i szaszłyka przelewamy do rondla, dodajemy pestki
granatu,
śliwki,
herbatę zieloną Nestea,
miód,
goździki,
cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką
mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.