ßßß Cookit - przepis na Jesienne muffinki z dynią

Jesienne muffinki z dynią

nazwa

Wykonanie

Właściwie to dopiero dzisiaj mam imieniny, ale świętowaliśmy w sobotę i mam jeszcze 2 przepisy na słodkości pieczone z tej właśnie okazji :)
Kupiłam ostatnio piękną dynię. Przekonał mnie przekrojony kawałek z zieloną skórką i intensywnie pomarańczowym miąższem, bez pestek(!). Nie wiem co to za odmiana, ale jest przepyszna i przyciąga wzrok :) Nie miałam na nią za bardzo pomysłu, więc ją upiekłam w kawałkach i zrobiłam z tych kawałków puree, a część wykorzystałam do muffinek na imprezę imieninową, które wyszperałam na Cinie . Przepis był Bajaderki, także po pierwsze aż żal nie spróbować, a po drugie wiadomo, że się uda :) Rany, ale one były słodkie! A jakie dobre! Mmm :)
składniki na 22 sztuki:
- 2 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3/4 szkl cukru trzcinowego
- 1 op orzechów laskowych (100g)
- 100ml oliwy
- 1 szkl puree z dyni*
- 1/4 szkl jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- kilka kropli aromatu waniliowego
+ 2 łyżki cukru
+ 2 łyżki posiekanych orzechów
+ 1/4 łyżeczki cynamonu
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami. Przesiać suche składniki do miski, dodać posiekane orzechy i cukier trzcinowy, dobrze wymieszać. W drugiej, dużej misce, wymieszać ze sobą oliwę, puree z dyni, jogurt i aromat. Wsypać suche składniki, lekko przemieszać łyżką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do foremek. Jedna łycha masy na jedną foremkę. Wymieszać pozostały cukier, cynamon i orzechy i mieszanką posypać każdą muffinkę. Piec 20-25 minut.
* PUREE Z DYNI
Dowolną ilość kawałków dyni pokrojonych np. w kostkę piec 40 minut w 200°C, następnie rozgnieść widelcem.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2010/10/Jesienne-muffinki-z-dynia.html