Kolejne z ciast, które moja mama piekła kiedy byłam mała. Wracamy teraz częściej do starych przepisów, a ja walczę z przeziębieniem i wypijam jedną herbatę z miodem i cytryną za drugą.Przepis dostałyśmy kiedyś od znajomej mamy.★ Placek amerykański ★Składniki:4 jajka3/4 szkl. cukru2 szkl. mąki (dałam pół na pół pszenną i orkiszową)1/2 szkl. oliwy1 szkl. orzechów1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cynamonu1 łyżeczka imbiru4 jabłka, obrane i pokrojone w ósemkiJajka ubić z cukrem, dodać olej, mąkę, proszek, sodę, przyprawy i zmiksować. Wsypać orzechy i jabłka do ciasta i wymieszać całość łopatką.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C ok. 1 godzinę.