Wykonanie
Wilgotne, pachnące
cynamonem ciasto
jabłkowo –
dyniowe. Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne!



Składniki:3 duże
jabłka + 1 małe
jabłko na wierzch300 g obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni + kilka kawałków na wierzch200 g
masła2 ½ szklanki
mąki1 szklanki
cukru2
jajka2 łyżeczki
cynamonu2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:W dużym garnku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier, obrane i pokrojone w cienkie talarki
jabłka i
dynie. Mieszamy i wyłączamy palnik. W mice mieszamy
mąkę z
sodą, proszkiem i
cynamonem.Do
jabłek, dyni i
masła dodajemy rozbełtane
jajka oraz suchy produkty. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenie tortownicy średnicy 24 cm, na wierzch rozkadamy plasterki
jabłka (ze skórką) i kawałki dyni, posypujemy
cynamonem. Ciasto pieczemy ok. 45 -50 min (do suchego patyczka) w temperaturze 180 st. C.Smacznego!