Wykonanie
Home » ciasta i
ciasteczka »
ciasteczka »
ciasteczka maślane »
ciastka » deser » desery » kruche » kruche
ciastka »
owoce » proste » słodkie » szybkie » szybkie
ciastka »
żurawina » Maślane
ciasteczka z
żurawinąpiątek, 18 kwietnia 2014
Pyszne, proste
żurawinowe ciasteczka o delikatnej, cynamonowej nucie. Sprawdzą się na każdą okazję. Może nieco świąteczne, ale nam wszystkim bardzo smakowały podczas
słonecznych, wiosennych dni. Polecam wszystkim fanom
żurawiny!Składniki:120 g
masła,110 g
cukru,2
jajka,270 g
mąki,1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia,1/3 łyżeczki
sody oczyszczonej,łyżka ekstraktu z
wanilii,
suszona żurawina1/2 łyżeczki
cynamonuWykonanie:
Masło utrzeć wraz z
cukrem, dodać
jajka,
cynamon proszek,
sodę i przesianą
mąkę. Wyrobić dość lepkie ciasto. Utoczyć kulki nieco mniejsze od
orzecha włoskiego.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka układać w odstępach, delikatnie spłaszczyć. Ozdobić
żurawiną. Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut (ja po 6 minutach zmniejszałam temperaturę na 160).Smaczengo!