Wykonanie
"Jesienią, jesienią
Sady się rumienią;Pomiędzy
zielenią..."Jabłecznikinspiracja
6
jabłek (u mnie wyszło mniej)
cukier wanilinowy5goździków (pominęłam, nie lubię)pół łyżeczki
cynamonu200g
mąki (dałam
tortową)1 szklanka
cukrumasło miękkie3
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCukier wanilinowy,
goździki i
cynamon wymieszać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.Wyżej przygotowaną miksturą posypać
jabłka.
Mąkę z proszkiem łączymy razem.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę.Dodajemy po jednym
jajku.Dalej miksując stopniowo wsypywać
mąkę z proszkiem.Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Ciasto wylać na tortownicę o śr.20-23cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka układać na wierzchu ciasta.Piec w 180st.C przez ok.40-50min.
Do tego ciasta na pewno powrócę, jest puszyste i bardzo smaczne.