ßßß Cookit - przepis na Czerwone jabłuszka

Czerwone jabłuszka

nazwa

Wykonanie

"Jesienią, jesienią
Sady się rumienią;
Pomiędzy zielenią..."
Jabłecznik
inspiracja
6 jabłek (u mnie wyszło mniej)
cukier wanilinowy
5goździków (pominęłam, nie lubię)
pół łyżeczki cynamonu
200g mąki (dałam tortową)
1 szklanka cukru
masło miękkie
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier wanilinowy, goździki i cynamon wymieszać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ósemki.
Wyżej przygotowaną miksturą posypać jabłka.
Mąkę z proszkiem łączymy razem.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy po jednym jajku.
Dalej miksując stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem.
Miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto wylać na tortownicę o śr.20-23cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Jabłka układać na wierzchu ciasta.
Piec w 180st.C przez ok.40-50min.
Do tego ciasta na pewno powrócę, jest puszyste i bardzo smaczne.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/10/jabuszka.html