Wykonanie
Dostałam ostatnio od teściowej, prosto z działkowego ogródka pachnący
rabarbar. Sama nigdy za nim nie przepadałam, kojarzył mi się głównie z kompotem. A jak tu jeszcze do tego przekonać mojego ukochanego, że
rabarbar też może być smaczny Ale moich ciast mój mąż nie odmawia, więc wyczarowałam szybkie ciasto. Nie zdążyło się wystudzić a nie było już prawie połowy :)Ciasto:180 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody200 g miękkiego
masła160 g
cukru2- 3 łyżeczki
cynamonu3
jajka roztrzepane400 g
rabarbaru, pokrojonego na około 2 cm kawałkiKruszonka:50 g
masła2 łyżeczki
cynamonu50 g
cukru (dałam brązowy)100 g
mąkioraz
cukier puder do dekoracjiFormę na ciasto z odpinaną obręczą o średnicy 22 - 23 cm wysmarować
masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Kruszonka: na małym ogniu na patelni roztopić
masło, dodać
cynamon ,
cukier a po chwili
mąkę, wymieszać.Najlepiej jak utworzą się grudki w naszej kruszonce, są najpyszniejsze :-DCiasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia i
sodę,
masło kroimy w drobne kawałki i dorzucamy do
mąki,
cukier,
cynamon oraz
jajka. Zmiksować mikserem na jednolite ciasto (przestać miksować jak tylko wszystkie składniki się połączą).Ciasto wykładamy do wysmarowanej
masłem formy, wyrównać powierzchnię, ułożyć
rabarbar i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor przez około 40 - 45 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto się nie przykleja). Ostudzić w formie, posypać
cukrem pudrem.Smacznego!