Wykonanie
Góry
pomarańczy w supermarketach sprawiły, że zapragnęłam uszykować coś z
cytrusów. W mojej kuchni od dawna obowiązuje zasada „Muffinek nigdy dość” i choć te
cytrusowe pojawiły się na KokoszkoLandowym
stole po raz pierwszy, to czuję że nie po raz ostatni.Inspiracja zaczerpnięta z bloga „In my coffee kichen”.
Składniki2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 szklanki
cukru1 łyżka skórki startej z
pomarańczy2/3 szklanki soku wyciśniętego z
pomarańczy1/2 szklanki rozpuszczonego
masła2
jajkaPosypka1 łyżka rozpuszczonego
masła1/4 szklanka
cukru1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu1 łyżeczka
skórki z cytrynyZmieszać w misce:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier i startą skórkę z
pomarańczy.W drugiej misce zmieszać mokre składniki: sok z
pomarańczy,
masło i
jajka.Następnie połączyć mokre składniki z suchymi. Wymieszać do nawilżenia składników, za pomocą drewnianej łyżki.Wszystkie składniki na posypkę wymieszać.Ciasto powinno wypełnić 12 foremek do muffinek wyłożonych papilotkami. Posypać każdą z nich przygotowaną posypką
cukrową.Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 25 minut.
SMACZNEGO!