ßßß
Składniki:6 jabłek (w książce 16)2 szklanki cukru2 szklanki mąki2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie)6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki sodyWykonanie:Jabłka obrać i pokroić w kostkę (najłatwiej obrane jabłka ponacinać do ogryzka w kostkę, a potem ścinać z wierzchu plastrami). Włożyć do miski i zasypać cukrem. Odstawić na godzinę. Do jabłek dodać żółtka, orzechy, mąkę, sodę i proszek. Dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Posypać cukrem pudrem.