Wykonanie
Kiedy przeglądałam książkę Siostry Anastazji, zwróciłam uwagę na ciasto z
orzechami. Jest to jedno z niewielu ciast bez mas. Ponieważ miałam w domu sporą ilość
jabłek i
orzechów postanowiłam, że je przygotuję. Bardzo zdziwiła mnie jednak ilość
jabłek w oryginalnym przepisie - 16. Trochę dużo, prawda? Podpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki, czy u nich też widnieje ta sama ilość. Okazało się, że tak. Nie chciałam jednak ryzykować i przygotowałam ciasto z 6
jabłek. Wyszło naprawdę smaczne. Ktoś z Was je robił z 16 jabłek?
Składniki:6
jabłek (w książce 16)2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki2 szklanki pokrojonych
orzechów (dałam włoskie)6
jajek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sodyWykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę (najłatwiej obrane
jabłka ponacinać do ogryzka w kostkę, a
potem ścinać z wierzchu plastrami). Włożyć do miski i zasypać
cukrem. Odstawić na godzinę. Do
jabłek dodać
żółtka,
orzechy,
mąkę,
sodę i proszek. Dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać je z masą
jabłkową. Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka). Posypać
cukrem pudrem.