ßßß
składniki100 g kaszy jaglanej1 jajko2 łyżki otręb owsianych2łyżki mielonych orzechów2 łyżki pestek dyni1łyżka masła orzechowegosól do smakuGałka muszkatołowa do smaku.
Karmelizowane owocejabłko1 gruszka1 śliwkawinogrona2 łyżki pestek dyni30ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea2 łyżki miodusok z 1/2 limonkikardamon do smaku1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
Sos czekoladowy3 łyżki domowej konfitury śliwkowejŚliwki suszone50 ml herbaty zielonej truskawkowej Nestea40g czekolady gorzkiejCynamon, kardamonSok z limonkiOtarta świeży skórka z limonkiDodatkowopieguski czekoladowegranatMięta
WykonaniePlacuszki jaglaneKaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę,masło orzechowe otręby,mielone orzechy, pestki dyni,jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru dopieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Karmelizowane owoceJabłko,gruszkę, śliwkę,winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki masła, dodajemy ósemki jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżkimiodu,herbatę zieloną i sok z limonki, doprawiamy przyprawą do szarlotki i szczyptą kardamonSos śliwkowyDo garnka wlewamy herbatę zieloną dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone Kresto pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem Pod koniec dodajemy czekoladę mieszamy do rozpuszczeniaziemia jadalnaCiasteczka pieguski wkładamy do naczynia blenderem miksujemy na drobno. Na talerzu rozsypujemy ziemie jadalną,kładziemy placuszek jaglany, owoce kandyzowane robimy dekoracje z owoców, mięty i sosu czekoladowego, Całość posypujemy karmelizowanymi pestkami dyni