Wykonanie
Przepis został wyróżniony nagrodą tygodnia w Konkursie “Smaczny przepis na zdrowie z Primaviką”!Pyszny jesienny deser pełen koloru, smaków i zapachów. Jego walory smakowe podkreśla
herbata zielona truskawkowa Nestea, która była inspiracją do powstania dania. „Słodka prawda o
stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”. Przepis został zgłoszony do konkursu
składniki100 g
kaszy jaglanej1
jajko2 łyżki
otręb owsianych2łyżki mielonych
orzechów2 łyżki pestek dyni1łyżka
masła orzechowegosól do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku.
Karmelizowane
owocejabłko1
gruszka1
śliwkawinogrona2 łyżki pestek dyni30ml
herbaty zielonej truskawkowej Nestea2 łyżki
miodusok z 1/2
limonkikardamon do smaku1 łyżeczka
przyprawy do szarlotki
Sos
czekoladowy3 łyżki domowej
konfitury śliwkowej
Śliwki suszone50 ml
herbaty zielonej truskawkowej Nestea40g
czekolady gorzkiejCynamon,
kardamonSok z limonkiOtarta świeży skórka z
limonkiDodatkowopieguski
czekoladowegranatMiętaWykonaniePlacuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy
kaszę,
masło orzechowe otręby,mielone
orzechy,
pestki dyni,
jajko i
przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru dopieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Karmelizowane
owoceJabłko,
gruszkę,
śliwkę,
winogrona dokładnie myjemy, usuwamy gniazda nasienne,kroimy na ósemki. Na patelnię grillową wkładamy dwie łyżki
masła, dodajemy ósemki
jabłek, chwilę grillujmy, dodajemy 3 łyżki
miodu,
herbatę zieloną i
sok z limonki, doprawiamy
przyprawą do szarlotki i szczyptą
kardamonSos śliwkowyDo garnka wlewamy
herbatę zieloną dodajemy
powidła śliwkowe,
śliwki suszone Kresto pokrojone na kawałki, świeży
imbir skórkę i
sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku
cynamonem,
kardamonem Pod koniec dodajemy
czekoladę mieszamy do rozpuszczeniaziemia jadalna
Ciasteczka pieguski wkładamy do naczynia blenderem miksujemy na drobno. Na talerzu rozsypujemy ziemie jadalną,kładziemy placuszek jaglany,
owoce kandyzowane robimy dekoracje z
owoców,
mięty i sosu
czekoladowego, Całość posypujemy karmelizowanymi
pestkami dyni