ßßß Cookit - przepis na Jedzmy kaszę jaglaną!

Jedzmy kaszę jaglaną!

nazwa

Wykonanie

Kasza jaglana, mimo iż zapomniana w polskiej kuchni, nazywana jest królową kasz. O jej zaletach można długo pisać. Obfituje ona w minerały, witaminy z grupy B, ma bardzo korzystny skład aminokwasowy. Stanowi bogate źródło żelaza, dlatego jest polecana w szczególności anemikom. Zawiera także rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, wpływającą na stan włosów, skóry i paznokci. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść chorzy na celiakie. Świetnie nadaje się na śniadanie, ponieważ dostarcza energii w postaci węglowodanów złożonych. Można ją jeść zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Ja dzisiaj wybrałam pierwszą opcję. Było przepysznie:) Polecam włączyć ją do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto !
Składniki (2 porcje):
120 g kaszy jaglanej
1 jabłko
1 gruszka
łyżeczka cynamonu
kilka borówek/jagód
kilka suszonych śliwek
woda
opcjonalnie miód do posłodzenia
Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą kilka cm ponad wysokość kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, dorzucamy pokrojone jabłko i gruszkę, gotujemy jeszcze kilka minut, na końcu dorzucamy śliwki, przekładamy do miseczki. Posypujemy cynamonem, ewentualnie polewamy miodem.
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2013/01/jedzmy-kasze-jaglana.html