Wykonanie
Kasza jaglana, mimo iż zapomniana w polskiej kuchni, nazywana jest królową
kasz. O jej zaletach można długo pisać. Obfituje ona w minerały, witaminy z grupy B, ma bardzo korzystny skład aminokwasowy. Stanowi bogate źródło żelaza, dlatego jest polecana w szczególności anemikom. Zawiera także rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, wpływającą na stan włosów, skóry i paznokci. Nie zawiera glutenu, więc mogą ją jeść chorzy na celiakie. Świetnie nadaje się na śniadanie, ponieważ dostarcza energii w postaci węglowodanów złożonych. Można ją jeść zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Ja dzisiaj wybrałam pierwszą opcję. Było przepysznie:) Polecam włączyć ją do swojego jadłospisu, bo naprawdę warto !Składniki (2 porcje):120 g
kaszy jaglanej1
jabłko1
gruszkałyżeczka
cynamonukilka borówek/jagódkilka suszonych
śliwekwodaopcjonalnie
miód do posłodzenia
Kaszę wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą kilka cm ponad wysokość
kaszy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, dorzucamy pokrojone
jabłko i
gruszkę, gotujemy jeszcze kilka minut, na końcu dorzucamy
śliwki, przekładamy do miseczki. Posypujemy
cynamonem, ewentualnie polewamy
miodem.