Wykonanie
Składniki na
kaszę jaglaną:80 g
kaszy jaglanej220 g gorącej
wody1 utarte
jabłko1 łyżka
mioducynamonWykonanie:
Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni zalewamy
wodą i gotujemy do miękkości ok. 15 min. Następnie dodajemy wtarte
jabłko, mieszamy, przykrywamy garnczek i odstawiamy. Przed podaniem dodajemy
miód i posypujemy
kaszę cynamonemWykonanie Thermomix:Do Thermomixa dajemy
kaszę jaglaną i nastawiamy Thermomix na 2 min/obr1/temp 90 stopni. Następnie dolewamy gorącej
wody i gotujemy czas 15 min/obr.1/temp. 100 stopni.Międzyczasie ucieramy
jabłko.Na 2 minuty przed końcem gotowania nie wyłączając urządzenia dodajemy
jabłka.Ja dla dzieci aby dodać słodkości dodaję łyżkę
miodu – wtedy czekam jak temperatura spadnie do 40 stopni i wtedy dodaję
miód. Przed podaniem posypuję
cynamonem.Danie idealne jako poranny posiłek na ciepło ale również jako deser.