Wykonanie
poniedziałek, 12 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »Przepis na babeczki znalazłam w listopadowej Kuchni. Mocno korzenne, dość suche i zwarte ciasto pasujące do kubka ciepłego
mleka.Składniki:3/4 szklanki
mleka2 torebeczki czarnej
herbaty ekspresowej1 szklanka
mąki1 szklanka przesianej
mąki tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki mielonego
pieprzu1/4 łyżeczki mielonego
imbiru1/4 łyżeczki mielonego
kardamonuszczypta mielonych
goździkówszczypta
gałki muszkatołowej60g miękkiego
masła3/4 szklanki jasnego
cukru muscovado2 duże
jajkaPiekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Zagotowujemy
mleko, zdejmujemy z ognia, wrzucamy
herbatę , przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy
torebki z
herbaty i wyrzucamy je.
Mleko studzimy. Łączymy oba rodzaje
mąki,
proszek do pieczenia,
sól i
przyprawy. Ucieramy
masło z
cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy
jajka, a następnie
mąkę na przemian z
mlekiem. Mieszamy. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut.