ßßß Cookit - przepis na Korzenne babeczki

Korzenne babeczki

nazwa

Wykonanie

poniedziałek, 12 Grudzień 2011, autor: blue_megi, 9 Komentarzy »
Przepis na babeczki znalazłam w listopadowej Kuchni. Mocno korzenne, dość suche i zwarte ciasto pasujące do kubka ciepłego mleka.
Składniki:
3/4 szklanki mleka
2 torebeczki czarnej herbaty ekspresowej
1 szklanka mąki
1 szklanka przesianej mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
60g miękkiego masła
3/4 szklanki jasnego cukru muscovado
2 duże jajka
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Zagotowujemy mleko, zdejmujemy z ognia, wrzucamy herbatę , przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Następnie odciskamy torebki z herbaty i wyrzucamy je. Mleko studzimy. Łączymy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i przyprawy. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodajemy jajka, a następnie mąkę na przemian z mlekiem. Mieszamy. Masą napełniamy foremki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasteczka/korzenne-babeczki