ßßß
Składniki :2 1/2 szklanki (300 g) mąki1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki mielonego imbiru1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki mielonych goździków1/8 łyżeczki mielonego kardamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli230 g masła1 szklanka (225 g) cukru2/3 szklanki (135 g) cukru brązowego4 duże jajka w temperaturze pokojowej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1 szklanka (240 ml) ciepłego mlekaWykonanie :Przesiać do dużej miski mąkę, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, proszek do pieczenia isól. Wymieszać.W misce miksera lub mikserem ręcznym ubić masło dodając stopniowo cukier, aż masa będzie biała i puszysta,ubijać ok. 4 minut. Dodawać po jednym jajku, ubijając starannie. Zdrapać ścianki miski po dodaniu każdegojajka. Dodać ekstrakt waniliowy. Na najniższych obrotach dodawać w 3 porcjach sypkie składniki na przemian zmlekiem. Ostatnią porcją powinny być suche składniki.Spryskać formę tłuszczem w sprayu lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką, strząsając jej nadmiar.Przełożyć ciasto do formy. Piec 50-55 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Sprawdzić patyczkiem –jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić na 10 minut w foremce, następnie wyłożyć na kratkę i zostawić docałkowitego wystudzenia.
