Wykonanie
Składniki20 dag
kaszy manny1 szklanka
mleka3-4
jajka5 dag
masła20 dag
mąkitłuszcz
sólkompot z suszu 250 ml Hortex
cynamon1
limonka1
gruszka2
śliwki suskiej sechlońskiej1
jabłko grójeckieposiekane
orzechy włoskiePrzygotowanie
Kaszę zalewamy na 30 min ciepłym
mlekiem. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Masło ucieramy z
żółtkami, łączymy z
kaszą i pianą z
białek, przesypując przesianą
mąką, doprawiamy. Metalową łyżką maczaną w gorącej wodzie kładziemy podłużne kluski na osolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, mieszamy, gotujemy 2 minuty, odcedzamy, polewamy gorącą
wodą, osączamy. Kompot z suszu gotujemy do zredukowania połowy płynu, dodajemy
cynamon, skórkę i
sok z limonki.
Owoce kroimy na ósemki. Dodajemy do zredukowanego kompotu i powoli gotujemy na półtwardo. Uważając żeby się nie rozgotowały.Kluski i
owoce układamy na talerzu i polewamy sosem otrzymanym z kompotu. Dekorujemy
orzechami.