Jesień w kuchni kojarzy mi się z zapachem cynamonu i smakiem jabłek. Dziś przepis na jesienne muffinki z jabłkami, chrupiącymi orzechami i cynamonem, aby jednak było zdrowiej upiekłam je na mące pełnoziarnistej. Wyszło pysznie...idealnie do popołudniowej niedzielnej kawy.Składniki:Suche:1 1/2 szklanki* mąki pełnoziarnistej3/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soliMokre:1 duże jajko1/2 szklanki mleka60 g stopionego masłaDodatkowo:2 duże kwaskowe jabłka (szara reneta)60 g orzechów włoskich*szklanka 250 mlMąkę z proszkiem przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, cukier, cukier waniliowy, cynamon i posiekane orzechy włoskie. Składniki wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z mlekiem i stopionym masłem. Do składników suchych dodać mokre. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na grubych oczkach do pozostałych składników. Dokładnie wymieszać. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Muffiny piec w 180 stopniach przez ok. 23-25 minut. Smacznego!