ßßß Cookit - przepis na Muffiny z jabłkiem i suszoną śliwką

Muffiny z jabłkiem i suszoną śliwką

nazwa

Wykonanie

Muffiny w nieco innej odsłonie, bo w formie małych bochenków. W sam raz, aby zmienić je w małe pakuneczki i zabrać ze sobą do pracy. Albo wsunąć do pudełka na drugie śniadanie komuś bliskiemu! W środku delikatna nuta cynamonu, kawałki jabłka i suszone śliwki. Oczywiście można je przygotować też w klasycznej formie na muffiny.
Składniki (na 6 mini-bochenków lub 12 standardowej wielkości muffinów):
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g cukru
1 jajko
100 g kwaśnej śmietany 12%
150 ml mleka
75 g masła
1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
kilkanaście suszonych śliwek, w całości lub przekrojonych na pół
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Masło roztopić i lekko ostudzić. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier oraz cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać jajko, śmietanę, mleko i płynne masło, a następnie wlać do suchych składników. Mieszać krótko - tylko do momentu, w którym składniki się połączą. Dodać pokrojone jabłko oraz suszone śliwki i przemieszać. Ciasto nakładać do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami lub, jak w moim przypadku, do formy na mini-bochenki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 C przez około 25-30 minut, aż będą rumiane. Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!
Źródło:http://www.smakocie.com/2013/01/muffiny-z-jabkiem-i-suszona-sliwka.html