ßßß Cookit - przepis na Medaliony z polędwiczki wieprzowej

Medaliony z polędwiczki wieprzowej

nazwa

Wykonanie

Sprawdzając pocztę w mojej skrzynce pojawiło się zaproszenie do udziału w konkursie Nestea „Słodka prawda o stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”. organizowany przez Agencję RC2.
Nie mogło być inaczej zaproszenie zostało przyjęte, teraz pozostało czekać na szczegóły i stworzyć danie, które będzie miało szanse wygrać.Zdecydowałam pójść w kierunku dania jesiennego, zdrowego, dietetycznego z wykorzystaniem herbaty Nestea.
Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym.
Danie pełne smaków i aromatów. Danie zostało wyróżnione w innym konkursie zajmując 1 miejsce, mam nadzieję ze Nestea również w tym przyniesie mi szczęście.
Składniki
1 szt polędwiczka wieprzowa QAFP
Świeży tymianek
Sól, pieprz do smaku.
Placuszki z kaszy jaglanej
100 g kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki otręb owsianych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól, pieprz biały do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Warzywa na parze
Seler
Cebula czerwona
Marchewka
Cebula biała
Dodatkowo
Owoce
Figa
Miechunka
Zioła do dekoracji
Szczypiorek
Natka pietruszki
Kiełki rzodkiewki
Sos śliwkowy
3 łyżki domowej konfitury śliwkowej
Śliwki suszone
50 ml herbaty zielonej Nestea
50 ml wywaru z gotowanej polędwiczki
Cynamon, kardamon ,sól, pieprz do smaku
Sok z limonki
świeży imbir
Otarta skórka z limonki
Wykonanie
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową i warzywa następnie gotujemy do miękkości
Placuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Sos śliwkowy
Do garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną Nestea dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy sosem śliwkowym
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/11/medaliony-z-poledwiczki-wieprzowej.html