ßßß
Nie mogło być inaczej zaproszenie zostało przyjęte, teraz pozostało czekać na szczegóły i stworzyć danie, które będzie miało szanse wygrać.Zdecydowałam pójść w kierunku dania jesiennego, zdrowego, dietetycznego z wykorzystaniem herbaty Nestea.
Przygotowałam medaliony z polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z kaszy jaglanej z warzywami na parze w sosie śliwkowym.
Danie pełne smaków i aromatów. Danie zostało wyróżnione w innym konkursie zajmując 1 miejsce, mam nadzieję ze Nestea również w tym przyniesie mi szczęście.
Składniki1 szt polędwiczka wieprzowa QAFPŚwieży tymianekSól, pieprz do smaku.Placuszki z kaszy jaglanej100 g kaszy jaglanej1 jajko2 łyżki otręb owsianych1 łyżka posiekanej natki pietruszkiSól, pieprz biały do smakuGałka muszkatołowa do smakuWarzywa na parzeSelerCebula czerwonaMarchewkaCebula białaDodatkowoOwoceFigaMiechunkaZioła do dekoracjiSzczypiorekNatka pietruszkiKiełki rzodkiewkiSos śliwkowy3 łyżki domowej konfitury śliwkowejŚliwki suszone50 ml herbaty zielonej Nestea50 ml wywaru z gotowanej polędwiczkiCynamon, kardamon ,sól, pieprz do smakuSok z limonkiświeży imbirOtarta skórka z limonki
WykonaniePolędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i świeżym tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy jak cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i ulubionymi ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową i warzywa następnie gotujemy do miękkościPlacuszki jaglaneKaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy kaszę, otręby, natkę jajko i przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.Sos śliwkowyDo garnka wylewamy wywar z polędwiczki, herbatę zieloną Nestea dodajemy powidła śliwkowe, śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży imbir skórkę i sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku cynamonem, kardamonem sola i pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy sosem śliwkowym