Wykonanie
Sprawdzając pocztę w mojej skrzynce pojawiło się zaproszenie do udziału w konkursie Nestea „Słodka prawda o
stewii, czyli kulinarne inspiracje NESTEA”. organizowany przez Agencję RC2.
Nie mogło być inaczej zaproszenie zostało przyjęte, teraz pozostało czekać na szczegóły i stworzyć danie, które będzie miało szanse wygrać.Zdecydowałam pójść w kierunku dania jesiennego, zdrowego, dietetycznego z wykorzystaniem
herbaty Nestea.
Przygotowałam medaliony z
polędwiczki wieprzowej podane na placuszkach z
kaszy jaglanej z warzywami na parze w
sosie śliwkowym.
Danie pełne smaków i aromatów. Danie zostało wyróżnione w innym konkursie zajmując 1 miejsce, mam nadzieję ze Nestea również w tym przyniesie mi szczęście.
Składniki1 szt polędwiczka wieprzowa QAFPŚwieży
tymianekSól,
pieprz do smaku.Placuszki z
kaszy jaglanej100 g
kaszy jaglanej1
jajko2 łyżki
otręb owsianych1 łyżka posiekanej
natki pietruszkiSól,
pieprz biały do smaku
Gałka muszkatołowa do smakuWarzywa na parze
SelerCebula czerwonaMarchewkaCebula białaDodatkowo
OwoceFigaMiechunka
Zioła do dekoracji
SzczypiorekNatka pietruszkiKiełki rzodkiewkiSos śliwkowy3 łyżki domowej
konfitury śliwkowej
Śliwki suszone50 ml
herbaty zielonej Nestea50 ml
wywaru z gotowanej
polędwiczkiCynamon,
kardamon ,
sól,
pieprz do smaku
Sok z limonkiświeży
imbirOtarta skórka z
limonkiWykonaniePolędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i tłuszczu następnie myjemy i osuszamy. Posypujemy świeżo mielonym
pieprzem i świeżym
tymiankiem. Polędwiczkę wieprzową układamy na folii spożywczej zawijamy jak
cukierek w rulon szczelnie. Czynność powtarzamy dwa
razy. Warzywa obieramy, myjemy kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy
solą i ulubionymi
ziołami. Na sitku garnka do gotowania na parze układamy polędwiczkę wieprzową i warzywa następnie gotujemy do miękkościPlacuszki jaglane
Kaszę jaglaną gotujemy al. dente Do miski wkładamy
kaszę,
otręby,
natkę jajko i
przyprawy. Robotem wyrabiamy na jednolitą masę. Na suchą patelnię kładziemy arkusz papieru do pieczenia, na którym smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
Sos śliwkowyDo garnka wylewamy
wywar z
polędwiczki,
herbatę zieloną Nestea dodajemy
powidła śliwkowe,
śliwki suszone pokrojone na kawałki, świeży
imbir skórkę i
sok z limonki. Gotujemy do redukcji doprawiamy do smaku
cynamonem,
kardamonem sola i
pieprzem Na talerzu układamy placuszki, na nich pokrojona polędwiczkę wieprzową, warzywa polewamy
sosem śliwkowym