Wykonanie
Dobry sposób na wykorzystanie
mięsa z rosołu lub innej zupy. Kotleciki tanie i smaczne. Przepis pochodzi z "Dań za grosik" nr 9/2010.
Składniki :ok. 250g ugotowanego
mięsa drobiowego z rosołu lub innej zupy1 średnia
cebula1 łyżka
masła2 - 4 łyżki ulubionych
ziół (
szczypiorek,
tymianek,
lubczyk,
natka pietruszki)
jajkobułka tartasól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaWykonanie :Ugotowane
mięso z zupy obieramy z kości, mielemy w maszynce do
mięsa.
Cebule siekamy, podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym
maśle, dodajemy do
mięsa wraz z posiekanymi
ziołami (użyłam
natki pietruszki). Wbijamy
jajko, wsypujemy 2 łyżki
bułki tartej. Przyprawiamy masę
solą i
pieprzem. Zwilżonymi
wodą dłońmi formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w
bułce tartej. Smażymy na
oleju na złoty kolor. Podajemy z
ryżem i ulubioną surówką.
Polecam również :W kuchni na wesoło :Rozmawiają dwie przyjaciółki:- Wczoraj dyrektor zaprosił mnie do siebie, jego żona była na wczasach.Był
koniak, od razu się upiłam. I wiesz co on mi zrobił?- ..... Noooo?!- .....
Herbatę!!