Wykonanie
O ile nie jestem zwolenniczką potraw w oparciu o ciasto, tak Kulebiakiem zajadałam się z prawdziwą przyjemnością. Przepis ten, to ogromna porcja, idealna dla całej, wieloosobowej rodziny. Nie spodziewałam się, że tak prostu przepis, może być tak fantastyczny w smaku. Lekko słodkie ciasto w połączeniu z
ryżem i
rybą tworzą fantastyczną mieszankę. :)Przepis pochodzi z książki "Jedno smaczne danie".Składniki:Ciasto z
rumem:2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru230 g dobrze schłodzonego
masła250 g
serka homogenizowanego1
jajko, lekko ubite widelcem50 ml
rumuFarsz z
łososia:500 g filetów z
łosia200
długoziarnistego ryżu3
jajka, ugotowane na twardo i posiekane1 duża
cebula, drobno posiekana50 g
masła3 ziarenka
ziela angielskiego1
liść laurowy3 łyżki soku wyciśniętego z
cytryny1 łyżka
vegety1 pęczek
koperku, posiekany1/2 łyżeczki zmielonego
pieprzu1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Mąkę,
sól i
cukier starannie wymieszać na stolnicy. Schłodzone
masło utrzeć na tarce do jarzyn, dodać do
mąki i wszystko starannie posiekać dużym nożem. Gdy powstaną grudki wielkości
kaszy, dodać
twarożek, wlać
rum i widelcem połączyć go z
ciastem. Zagnieść czubkami palców miękkie, elastyczne ciasto. Powinny być w nim widoczne białe smugi
sera. Wstawić do lodówki na 30 minut (u mnie na całą noc).W tym czasie przygotować farsz. W garnku zagotować 1 litr
wody. Wrzucić pokrojoną
cebulę,
zielę angielskie,
liść laurowy. Dodać pół łyżeczki
soli,
vegetę i gotować przez 20 minut pod przykryciem.Odcedzić
wywar, przelać do garnka i postawić na ogniu. Do
wywaru wsypać
ryż. Gotować około 15-18 minut. Miękki, ale nie rozgotowany
ryż odcedzić. Przełożyć do dużej miski.Ugotowane na twardo
jajka posiekać w grubą kostkę. Delikatnie połączyć z
ryżem i posiekanym
koperkiem.
Łososia (bez skóry) przyprawić 1/2 łyżeczki
soli,
pieprzem i
sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać
masło. Smażyć filety przez 10 minut. Przełożyć na talerz i podzielić na małe kawałki. Do
ryżu dodać
masło z dna patelni, kawałki
łososia, wymieszać. Wstawić farsz do lodówki na 10 minut.Wyjąć z lodówki ciasto, położyć na posypanej
mąką stolnicy. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wyrównać palcami brzegi. Na środku ciasta ułożyć schłodzony farsz i zlepić brzegi ciasta, jak kopertę. Posmarować
jajkiem. Piec około 30 minut. Podawać z
bulionem wołowym lub
zieloną sałatą.