ßßß Cookit - przepis na Kulebiak

Kulebiak

nazwa

Wykonanie

O ile nie jestem zwolenniczką potraw w oparciu o ciasto, tak Kulebiakiem zajadałam się z prawdziwą przyjemnością. Przepis ten, to ogromna porcja, idealna dla całej, wieloosobowej rodziny. Nie spodziewałam się, że tak prostu przepis, może być tak fantastyczny w smaku. Lekko słodkie ciasto w połączeniu z ryżem i rybą tworzą fantastyczną mieszankę. :)
Przepis pochodzi z książki "Jedno smaczne danie".
Składniki:
Ciasto z rumem:
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
230 g dobrze schłodzonego masła
250 g serka homogenizowanego
1 jajko, lekko ubite widelcem
50 ml rumu
Farsz z łososia:
500 g filetów z łosia
200 długoziarnistego ryżu
3 jajka, ugotowane na twardo i posiekane
1 duża cebula, drobno posiekana
50 g masła
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka vegety
1 pęczek koperku, posiekany
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Mąkę, sól i cukier starannie wymieszać na stolnicy. Schłodzone masło utrzeć na tarce do jarzyn, dodać do mąki i wszystko starannie posiekać dużym nożem. Gdy powstaną grudki wielkości kaszy, dodać twarożek, wlać rum i widelcem połączyć go z ciastem. Zagnieść czubkami palców miękkie, elastyczne ciasto. Powinny być w nim widoczne białe smugi sera. Wstawić do lodówki na 30 minut (u mnie na całą noc).
W tym czasie przygotować farsz. W garnku zagotować 1 litr wody. Wrzucić pokrojoną cebulę, zielę angielskie, liść laurowy. Dodać pół łyżeczki soli, vegetę i gotować przez 20 minut pod przykryciem.
Odcedzić wywar, przelać do garnka i postawić na ogniu. Do wywaru wsypać ryż. Gotować około 15-18 minut. Miękki, ale nie rozgotowany ryż odcedzić. Przełożyć do dużej miski.
Ugotowane na twardo jajka posiekać w grubą kostkę. Delikatnie połączyć z ryżem i posiekanym koperkiem.
Łososia (bez skóry) przyprawić 1/2 łyżeczki soli, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło. Smażyć filety przez 10 minut. Przełożyć na talerz i podzielić na małe kawałki. Do ryżu dodać masło z dna patelni, kawałki łososia, wymieszać. Wstawić farsz do lodówki na 10 minut.
Wyjąć z lodówki ciasto, położyć na posypanej mąką stolnicy. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wyrównać palcami brzegi. Na środku ciasta ułożyć schłodzony farsz i zlepić brzegi ciasta, jak kopertę. Posmarować jajkiem. Piec około 30 minut. Podawać z bulionem wołowym lub zieloną sałatą.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_136_kulebiak.html