Wykonanie
4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×Sezon świątecznych serników uważam za oficjalnie otwarty. Ten jest wspaniały, lekki jak chmurka, puszysty, delikatny,
cytrynowy. Dodatkowo świątecznego aromatu dodaje mu
cynamonowy spód, który idealnie komponuje się z puszystym
cytrynowym serkiem.
Absolutny hit ostatnich dniPolecam!
CIASTO:szklanka
mąki pełnoziarnistejszklanka
mąki tortowej1/3 szklanki
cukru1 1/2 płaskiej łyżeczki
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
cynamonu125 g
margaryny1/5 łyżeczki
soli1 duże
jajo (klasy O)
SER:1 kg dobrego
sera twarogowego (100%
sera bez dodatków) 3 krotnie mielonego3/4 szklanki
cukru2
kisiele cytrynowe32 g
cukru z
waniliąolejek rumowy 8 ml100 g
masła5 dużych jaj ( klasy O) ( 8 M, 7 L)1/3 szklanki
rodzynek1/2 szklanki wrzątku lub ciepłej
wody pół na pół z
rumem lub
wódką ( w wersji dla dorosłych)1/5 łyżeczki
soliPrzygotowanie:Ciasto:
Mąki wymieszać ze sobą, proszkiem,
solą i
cynamonem.Dodać posiekaną
margarynę, rozdrobnić i dodać
jajo.Wyrobić szybko kruche ciasto, po czym włożyć je do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 30 minut, zależy ile mamy czasu
Ser:
Rodzynki zalać wrzątkiem z 1/2
olejku rumowego. Odstawić.Z 4
jajek białka oddzielić od
żółtek.
Białka włożyć do lodówki.
Żółtka utrzeć mikserem z
cukrami na pulchną masę, ucierać aż do rozpuszczenia
cukru, ok 15 minut, to na prawdę dużo
daje w strukturze gotowego ciasta. Jeśli nam się śpieszy użyjmy drobnego
cukru do wypieków.
Masło osobno utrzeć do białości, dodać resztę
olejku. Można to robić szpatułkami od miksera( nie wiem jak to inaczej nazwać) nie musimy ich myć przy zmianie produktu ubijanego.Do
żółtek dodać
masło, stopniowo, cały czas ubijając mikserem, po czym wsypać
kisiele i ubijać jeszcze 5 minut.Do masy stopniowo dodawać
ser, miksując, na mniejszych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników.Dodać odsączone
rodzynki.Do
sera wbić ostatnie
jajko i dokładnie wymieszać łyżką.Ciasto rozwałkować na 5 mm i wyłożyć nim formę z papierem do pieczenia.
Białka wyciągnąć z lodówki i czystymi pałeczkami ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli, trwa to ok 5 minut.Dodać
białka do masy w kilku turach, łączyć masy drewnianą łyżką, ostrożnie aby nie zniszczyć struktury piany.Piec 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu.Po tym czasie zostawić go w piecu do ostudzenia, po ok 40 minutach można otworzyć drzwiczki piekarnika.Dekorujemy wg własnego pomysłu, polewą lukrem lub napisem z kremu
maślanego i
pomarańczami jak u mnieSmacznegotaki sernik na pewno Wam posmakuje, ja uważam,że jest bardzo świąteczny, lekki jak
śnieżeka teraz więcej zdjęć!
sernik w całości
zgłoszony do konkursu
i w piramidcePowiązane notki:Kremowy,
waniliowy, klasyczny – sernik z kratką