Wykonanie
Takiego sernika jeszcze nie jedliście. Jestem tego pewna, bo przepis wymyślałam w trakcie robienia go z tego, co było w domu. Wyszedł duży i wysoki a dzięki temu bardzo podzielny. Ma ciekawy smak,
ser ukryty jest
między kokosowym i
orzechowym blatem, otulony kremem z
czekoladą i ogromną ilością
bakalii. Świetnie sprawdzi się na większe spotkania: komunie, imieniny czy święta. Jest owszem pracochłonny, i do szybkich nie należy ale dla większej okazji polecam spróbować.Składniki: (blaszka 25*34 cm) na ciasto
orzechowe:3
jajka1/2 szklanki
cukru50 g tartych
orzechów1/4 szklanki
mąki krupczatki1 łyżka mąi ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 kostki
masła stopionego i ostudzonego
Białka ubić z
cukrem. Ubijając dodać
żółtka a następnie resztę składników. Delikatnie zmiksować. Upiec na papierze do pieczenia w 170*C około 30 minut. na wkładkę
serową:1 kg
sera trzykrotnie mielonego6
jajek1/2 kostki
masła stopionego i ostudzonego1 opakowanie budyniu
waniliowego1/2 szklanki
mlekakilka kropel
aromatu rumowego1 szklanka
cukruŻółtka utrzeć z
cukrem na białą masę. Ucierając dodawać powoli
ser.
Budyń rozrobić w
mleku i wlać do
sera. Dodać także stopione
masło i aromat. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą
serową. Piec w 170*C minimum godzinę. na ciasto
kokosowe:1 szklanka
kokosu5
białekszczypta
soli3/4 szklanki
cukruBiałka ubić z
cukrem i
solą na sztywną pianę. Dodać
kokos, dokładnie ale krótko zmiksować. Upiec na papierze na złoto. na krem:3 i 1/2 szklanki
mleka2 opakowania budyniu
waniliowego4 łyżki
cukru5
żółtek1 kostka
masłarodzynkisuszone śliwkikandyzowane
ananasyorzechy1 tabliczka
gorzkiej czekoladyBudynie,
cukier i
żółtka rozrobić w odrobinie
mleka. Ugotować
bydyń na pozstałym
mleku.
Masło utrzeć z zimnym
budyniem.
Czekoladę i
bakalie posiekać, wmieszać do masy. na polewę:1 tabliczka
gorzkiej czekolady5 łyżek
mleka1/2 szklanki
kokosu1 łyżka
masła1 łyżka
cukruCzekoladę rozpuścić z
mlekiem w kąpieli
wodnej.
Kokos,
masłoi cukier umieścić w rondelku z grubym dnem i uprażyć na złoto. Przestudzić.Przełożenie ciastaciasto
orzechowe-połowa kremu-
ser-połowa kremu-ciasto
kokosowe-polewa-prażony
kokos