Wykonanie
Składnikikruche ciasto3 szkl
mąki3
żółtka1 miękkie
masło1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
proszku do pieczeniamasa serowa0,5 szkl
cukru3
białka jaja1 kostka
twarogu1
serek waniliowy0,5 szkl
cukrujabłka5 kwaskowatych
jabłekcynamoncukier (do posypania
jabłek)Sposób przygotowaniaKrok 1Nastawiamy piekarnik na 180*C.Wkładamy wszystkie składniki na ciasto do miski i zagniatamy. Powinno nam wyjść sypiące się ciasto - kruszonka. Wyklejamy nim dużą, najbardziej typową blachę do ciasta po uprzednim wyłożeniu jej pergaminem. Zostawiamy część ciasta na wierzch, na kruszonkę.Krok 2Wrzucamy wszystkie składniki na masę
serową do miski i blendujemy na papkę. Wylewamy masę na ciasto i wkładamy do piekarnika na 10 minut.Krok 3W międzyczasie obieramy
jabłka i kroimy je na plasterki. Wyciągamy blachę i wrzucamy równomiernie
jabłka, posypując je
cynamonem,
cukrem i na wierzch resztą kruchego ciasta. Pieczemy jeszcze prawie godzinę, aż się zrumieni. Trzeba pilnować. Każdy ma inny piekarnik.