Wykonanie
Urodzinowy, osiemnastkowy tort dla przyjaciółki. Masa serowa jest prawie taka sama, jak w sernikach, które robiłam już wcześniej. Zmniejszyłam tylko ilość jaj, podobnie też postąpiłam z
cukrem.Sernik jest z
brzoskwiniami i
bezami, które upiekłam dzień wcześniej. Przepis na
bezy do dekoracji znajdziecie tu .Od kilku dni pokochałam pewną polską wokalistkę. Jest ona co prawda kontrowersyjna, ma swoje własne zdanie, ale pomimo tego tolerancja jest dla niej bardzo ważna. Uwielbiam takie inne,
barwne postacie, które robią to co kochają.. Taka jest
Maria Peszek - polecam wszystkim zainteresować się jej twórczością jak i samą osobą :)A poniżej tort :)
Kruche ciasto:- 200 g
masła- 1,5 szklanki
mąki- pół szklanki
cukru- 1
żółtko- szczypta
soliMasa serowa:- 1 kg
sera (ja użyłam tego z wiaderka)- 4
jajka- 100 g
masła- 3/4 szklanki
cukru- 2 budynie
waniliowe ok. 80 g- łyżeczka
proszku do pieczenia- szczypta
soliDodatkowo: kilkanaście bez do dekoracji(przepis tu)Sposób przygotowania:Do miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z
proszkiem do pieczenia,
żółtkiem,
cukrem i
solą.
Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do
mąki, wyrabiamy ciasto(nie za długo). Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie bierzemy pierwszą część. Wykładamy nią dno blaszki, w której pieczemy. Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.Gdy ciasto stygnie, my zabieramy się za krojenie w plasterki
brzoskwiń i za masę
serową.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka w dużej misce miksujemy z
cukrem do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Następnie dodajemy rozpuszczone
masło(letnie) i nadal miksujemy. Następnie dodajemy partiami
ser, miksując. Dodajemy budynie,
proszek do pieczenia, cały czas miksując.W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z
białek ze szczyptą
soli. Następnie drewnianą łyżką dodajemy
białka do masy twarogowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.Przekładamy masę do blaszki i układamy na niej pokrojone w plasterki
brzoskwinie. Na koniec na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(góra-dół) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zostawiamy sernik na ok. 5 minut w piekarniku,
potem otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go na kolejne 10 minut.Gdy ostygnie układamy na nim
bezy i przechowujemy w zimnym miejscu.