ßßß Cookit - przepis na Sernik z brzoskwiniami i bezami

Sernik z brzoskwiniami i bezami

nazwa

Wykonanie

Urodzinowy, osiemnastkowy tort dla przyjaciółki. Masa serowa jest prawie taka sama, jak w sernikach, które robiłam już wcześniej. Zmniejszyłam tylko ilość jaj, podobnie też postąpiłam z cukrem.
Sernik jest z brzoskwiniami i bezami, które upiekłam dzień wcześniej. Przepis na bezy do dekoracji znajdziecie tu .
Od kilku dni pokochałam pewną polską wokalistkę. Jest ona co prawda kontrowersyjna, ma swoje własne zdanie, ale pomimo tego tolerancja jest dla niej bardzo ważna. Uwielbiam takie inne, barwne postacie, które robią to co kochają.. Taka jest Maria Peszek - polecam wszystkim zainteresować się jej twórczością jak i samą osobą :)
A poniżej tort :)
Kruche ciasto:
- 200 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg sera (ja użyłam tego z wiaderka)
- 4 jajka
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie waniliowe ok. 80 g
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo: kilkanaście bez do dekoracji(przepis tu)
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, żółtkiem, cukrem i solą. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki, wyrabiamy ciasto(nie za długo). Dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie bierzemy pierwszą część. Wykładamy nią dno blaszki, w której pieczemy. Wkładamy do nagrzanego do 180 piekarnika. Pieczemy przez ok. 15 minut. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ciasto stygnie, my zabieramy się za krojenie w plasterki brzoskwiń i za masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka w dużej misce miksujemy z cukrem do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Następnie dodajemy rozpuszczone masło(letnie) i nadal miksujemy. Następnie dodajemy partiami ser, miksując. Dodajemy budynie, proszek do pieczenia, cały czas miksując.
W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Następnie drewnianą łyżką dodajemy białka do masy twarogowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę do blaszki i układamy na niej pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na koniec na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni(góra-dół) i pieczemy przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zostawiamy sernik na ok. 5 minut w piekarniku, potem otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy go na kolejne 10 minut.
Gdy ostygnie układamy na nim bezy i przechowujemy w zimnym miejscu.
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/02/sernik-z-brzoskwiniami-i-bezami.html