ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cukrowe

Ciasteczka cukrowe

nazwa

Wykonanie

W domu dosyć często bawię się lukrem królewskim. Uwielbiam dekorować ciastka, nadawać im określone wzory, ćwiczyć falbanki, kokardki, różyczki. To pracochłonne, ale idealne dla mnie! :D Dziś przedstawiam doskonały przepis na ciasteczka, które możemy pokryć warstwą lukru, nadając im unikatowy wygląd. To przepis przygotowany specjalnie z myślą o takich cukierniczych zabawach. :) Przepis zaczerpnęłam z tej amerykańskiej strony.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
226 g masła
1 szklanka cukru
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu z wanilii, pasty z wanilii lub ulubionego ekstraktu
Przygotowanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać i odstawić.
Jajko ubić z ekstraktem w miseczce i odstawić.
Masło połączyć z cukrem i miksować aż masa stanie się jasna i jednolita (masło musi być miękkie, ale nie roztopione). Dodać jajko i zmiksować do dobrego połączenia.
Do masy dodawać po 1/3 mieszanki proszku z mąką aż jej całość znajdzie się w cieście. Zmiksować do połączenia.
Ciasto zeskrobać z boków szpatułką do ciasta, a całość zagnieść w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 4h (najlepiej na całą noc).
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypując delikatnie mąką (jeśli ciasto będzie zbyt twarde, zagnieść lecz nie za długo, tak by stało się jednolite i plastyczne; ciasto może się na początku kruszyć). Wycinać z ciasta dowolnego kształtu ciasteczka (u mnie okrągła foremka 5 cm). Ciasteczka wstawić do lodówki na 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Ciasteczka wyjąć z lodówki i piec przez 8 minut.
Po wyjęciu ciasteczka pozostawić na minutę na blaszce, potem przełożyć odwrotną stroną na deskę (uwaga, są bardzo delikatne). Ostudzić.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_111_ciasteczka-cukrowe.html