Wykonanie
W domu dosyć często bawię się lukrem królewskim. Uwielbiam dekorować
ciastka, nadawać im określone wzory, ćwiczyć falbanki, kokardki, różyczki. To pracochłonne, ale idealne dla mnie! :D Dziś przedstawiam doskonały przepis na
ciasteczka, które możemy pokryć warstwą lukru, nadając im unikatowy wygląd. To przepis przygotowany specjalnie z myślą o takich cukierniczych zabawach. :) Przepis zaczerpnęłam z tej amerykańskiej strony.Składniki:3 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soli226 g
masła1 szklanka
cukru1 duże
jajko1 łyżka ekstraktu z
wanilii, pasty z
wanilii lub ulubionego ekstraktuPrzygotowanie:
Mąkę,
sól i
proszek do pieczenia przesiać i odstawić.
Jajko ubić z ekstraktem w miseczce i odstawić.
Masło połączyć z
cukrem i miksować aż masa stanie się jasna i jednolita (
masło musi być miękkie, ale nie roztopione). Dodać
jajko i zmiksować do dobrego połączenia.Do masy dodawać po 1/3 mieszanki proszku z
mąką aż jej całość znajdzie się w cieście. Zmiksować do połączenia.Ciasto zeskrobać z
boków szpatułką do ciasta, a całość zagnieść w jednolitą kulę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 4h (najlepiej na całą noc).Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na grubość około 0,5 cm, podsypując delikatnie
mąką (jeśli ciasto będzie zbyt twarde, zagnieść lecz nie za długo, tak by stało się jednolite i plastyczne; ciasto może się na początku kruszyć). Wycinać z ciasta dowolnego kształtu
ciasteczka (u mnie okrągła foremka 5 cm).
Ciasteczka wstawić do lodówki na 15 minut.Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni.
Ciasteczka wyjąć z lodówki i piec przez 8 minut.Po wyjęciu
ciasteczka pozostawić na minutę na blaszce,
potem przełożyć odwrotną stroną na deskę (uwaga, są bardzo delikatne). Ostudzić.