Wykonanie
Kruche, delikatne, umiarkowanie słodkie, no idealne.Do tego nadałam im śliczny guzikowy kształt ;)Połowa ciasta jest
kakaowa- po prostu dosypałam 1,5 łyżki
kakao i wyrobiłam ponownie.Wyszło mi 54 sztuki, ale ja robiłam różne, jedne grubasy (te są lepsze), inne chudzielce.Naprawdę polecam.Co trzeba?400 g
mąki180 g miękkiego
masła130 g drobnego
cukru2
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoszczypta
soliCo i jak?
Mąkę,
proszek do pieczenia i
sól wymieszać w misce.W innym naczyniu
masło i
cukier utrzeć na puszystą masę, następnie dodać
jajka i
aromat waniliowy. Wymieszać.Do masy jajecznej dodać suche składniki.Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.Owinąć w folię spożywczą, schładzać w lodówce co najmniej 1 godzinę.Po tym czasie rozwałkować, wykrawać wzorki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 175 stopni, około 8 minut,aż zaczną się brązowić.Smacznego!