ßßß
Tym razem zapraszam Was na jabłecznik z bezą. Dostałam jeszcze od Mamy dwa słoiczki jabłkowej pulpy na ciasto i zrobiłam jabłecznik. Pyszny wyszedł.Przepis zmodyfikowałam z wcześniejszej szarlotki. Bardzo lubię takie ciasta i będę musiała w tym roku zrobić zdecydowanie więcej jabłek w słoiczki. Przydadzą się potem do ciast.Zapraszam na pyszny jabłecznik :-)Składniki:- 420 g mąki krupczatki- 200 g zimnego masła- 150 g cukru- 2 żółtka- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia- 1 łyżeczka cynamonu- 2 słoiki jabłkowej pulpy (dżemiku)- 6 białek- 1 szklanka cukru- szczypta soli- łyżeczka octuWykonanie:Do miski wkładamy mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.Blaszkę - prostokątną ( wymiary 23x35 ) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce na dużych oczkach i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.Podpieczone ciasto posypujemy cynamonem, wykładamy jabłka i posypujemy jeszcze cynamonem po wierzchu.Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i pod koniec ubijania ocet. Wykładamy na jabłka.Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.Smacznego :-)