Wykonanie
Co potrzeba?2 duże
jabłkacynamoncukierbiałka z 2
jajekbita śmietanaSkładniki na kruche ciasto:200 g
mąki tortowej50 g
cukru (4 łyżki)140 g zimnego
masła1
żółtkoszczypta
soliDo dzieła :
Mąkę pszesiać przez sito. Dodać
sól i
cukier oraz
masło pokrojone w mniejsze kawałki. Zagniatamy. Gdy cisto będzie łączyło się w większe kawałki, dodać
żółtko i zagnieść, tak, aby było plastyczne. ( Należy pamiętać, że kruchego ciasta nie można długo zagniatać, ponieważ zmiejsza się wtedy jego kruchość).
Zawinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.Po tym czasię ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i ułożyć w formie do tart. Leciutko nakłuć widelcem.
Jabłka obrać i pokroić w plastry. Ułożyć na cieście. Posypać
cynamonem i
cukrem ( według własnych upodobań).
Białka ubić na sztywną pianę z łyżką
cukru. Wyłożyć na
jabłka.Wierzch ciasta udekorować drugą częścią ciasta. Można ją zetrzeć na tarce, porozrywać w palcach, rozwałkować i ułożyc na pianie lub tak jak ja zrobić małe ruloniki.
Całość piec w temp. 200 stopni przez 25 - 30 min.Smacznego !