ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
bita śmietana według uznania
Cynamon według uznania
jabłka 75 dekagramów
sól według uznania
żółtka 2 sztuk
cukier 20 dekagramów
masło 12 dekagramów
mąka 20 dekagramów
Wykonanie:
Z przesianej maki,schłodzonego masła,10 dag cukru,żółtek i soli zagnieść kruche ciasto.Sformować kulę,owinąć w folię,włożyć na pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 5mm,wyłożyć na blachę do pieczenia.Nakłuć widelcem,aby ciasto nie popękało w czasie pieczenia.Piec 15 minut w temp.200st.C
NA NADZIENIE:
Jabłka obrać,wyjąć gniazda nasienne,pokroić i przesmażyć z resztą cukru,odparować.Wyłożyć na podpieczone ciasto,piec ok.20 minut w temp.180 st.C
Gorące ciasto posypać cukrem cynamonowym lub cynamonem.
Uwagi:
Cukier cynamonowy lub cynamon do posypania.
Autor: krysia15
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Komentarze:
Autor: neta_1904
Data: 2009-04-09
łał. wygląda bardzo pysznie. Chyba zrobię ją na święta.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7372/Szarlotka-na-kruchym-ciescie