Wykonanie
Szarlotka, czyli ciasto (najczęściej) z
jabłkami.Zawsze wydawało mi się, że jest zdecydowanie bardziej praco- i czasochłonne do czasu, kiedy zrobiłam je po raz pierwszy i zostałam mile zaskoczona.Moja ulubiona wersja to jeszcze lekko ciepłe ciasto podane z łyżką (lub dwiema...)
bitej śmietany.Odlot! :)
Składniki na ciasto:300g
mąki2
jajka180g
masła100g
cukruszczypta
soliSkładniki na masę
jabłkową:1 kg
jabłekcukier (wedle uznania)pół
żółtka1 łyżeczka
mleka-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mąkę przesiewamy na blat (lub stolnicę) i robimy zagłębienie, w które wbijamy
jajka.
Masło kroimy i układamy na brzegu
mąki wraz z
cukrem i
solą.Składniki łączymy ze sobą, zagniatając ciasto.Następnie ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.W międzyczasie kroimy
jabłka na kawałki.Dusimy na miękko na średnim ogniu, często mieszając.Do smaku dodajemy
cukier.Gotowy mus lekko studzimy.Na natłuszczoną
masłem tortownicę (najlepiej o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie połowę ciasta.Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok 10 minut w temp. 200 °C.Upieczony "spód" wyjmujemy z piekarnika i formujemy cienkie brzegi.
Mus jabłkowy rozprowadzamy na cieście.Na posypanym
mąką blacie kuchennym lub stolnicy rozwałkowujemy pozostałe ciasto do wielkości tortownicy, kroimy w paski i układamy "w kratkę" na musie
jabłkowym.
Żółtko mieszamy z
mlekiem, smarujemy nim kratkę.Ciasto pieczemy ok. 20 minut.Po wyjęciu ciasta z piekarnika posypujemy ją
cukrem pudrem.Szarlotkę podajemy (jeszcze ciepłą!) z odrobiną
bitej śmietany.