Wykonanie
Ten słynny deser z
jabłkami powstał przez ...roztargnienie.Najsłynniejsza francuska
tarta powstała w 1898 roku w Lamotte- -Beuvron, gdzie siostry Stéphanie i Caroline Tatin prowadziły oberżę (istniejącą po dziś dzień).Nieco roztargniona Stéphanie pewnego dnia postanowiła przygotować swój popisowy deser – tartę
jabłkową na kruchym cieście. Pokrojone
jabłka posypała
cukrem oraz wiórkami
masła i wstawiła do pieca. Gdy karmelowo-
winna woń rozniosła się po kuchni, uświadomiła sobie, że nie wylepiła formy
ciastem! Szybko je więc zagniotła i przykryła nim
jabłka. Upieczoną tartę wyłożyła do góry dnem i podała na gorąco. Efekt był zachwycający: kruchutki spód, zapieczone
jabłka i spływający z nich
karmelowy sos.Goszczący wówczas w oberży restaurator Louis Vaudable wprowadził tartę do menu paryskiego „Maxima”, rozsławiając ją na całą Francję (i nie tylko)
Składniki na ciasto:- 1 i 1/2 szklanki
mąki- 2
żółtka- 1/2 kostki
masła- łyżka
cukru- szczypta
soli- odrobinę zimnej
wody do połączenia ciasta
Przygotowanie:Do malaksera, mixera lub ręcznie - co kto ma i preferuje, wrzucamy:
mąkę,
żółtka,
sól, kostkę
masła,
wodę i zagniatamy aż uzyskamy kulę. Wsadzamy do lodówki na 30 minut.
Nadzienie:- 6
jabłek- 1 szklanka
cukru- łyżeczka
cynamonu- 1/2 kostka
masłaPrzygotowanie:Na patelni rozpuszczamy
masło. Dodajemy
cukier i
cynamon.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Umieszczamy na patelni i na większym ogniu gotujemy przez około 20 minut (po 10 minutach obracam
jabłka żeby z każdej strony były wytaplane w sosie). Po 20 minutach, przykrywam je i duszę jeszcze przez 10 minut.
Wyjmuje ciasto z lodówki, rozwałkowuje i umieszczam na jabłkach, które są na patelni. Boki ciasta staram się zawinąć pod spód. Patelnię umieszczam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekę przez około 20 minut.